U Sjevernoj Makedoniji potvrđena četiri slučaja 'delta soja' koronavirusa

"Čekamo rezultat za još četvoro pacijenata i imaćemo ih do večeras. Oni se liječe u Skoplju i samo jedan od tih pacijenata je s težim kliničkom oblikom i nalazi se na respiratoru. Drugi su sa stabilnom kliničkom slikom"

2950 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sjevernoj Makedoniji su potvrđena četiri slučaja "delta" soja koronavirusa, a čekaju se rezultati za još četiri pacijenta, izjavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je novinarima rekao da je juče potvrđen četvrti slučaj "delta soja" koji se prvo pojavio u Indiji, kod pacijenta koji se liječi u bolnici u Velesu i ima lakšu kliničku sliku.

"Čekamo rezultat za još četvoro pacijenata i imaćemo ih do večeras. Oni se liječe u Skoplju i samo jedan od tih pacijenata je s težim kliničkom oblikom i nalazi se na respiratoru. Drugi su sa stabilnom kliničkom slikom", rekao je Filipče.

Flipče je rekao da ti slučajevi epidemiološki nisu povezani i da se radi o ljudima koji nisu vakcinisani.

Najavio je da će Komisija za zarazne bolesti do kraje ove sedmice iznijeti stav o novim mjerama za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je raširen "delta soj".

"Mislim da treba da imamo organizovan (regionalni) pristup. Razgovaram jutros i danas sa kolegama ministrima iz zemalja regiona - Srbije, Albanije, Kosova, u okviru kominikacije koju smo uspostavili u Berlinskom procesu, da vidimo da zauzmemo zajedničke stavove. Mislim da je to jako važno", rekao je ministar Filipče.

Prvi slučaj "delta soja" koronavirusa u Sjevernoj Makedoniji je registrovan 7. juna kod pacijenta koji se liječio u jednoj privatnoj bolnci po povratku iz Iraka, gdje je obolio od koronavirusa.

Bonus video: