Vulinovi nastupi izoluju Srbiju

“Istorija, a i Crna Gora će im pokazati kako završavaju kaplari kada kao vođe krenu u agresiju na susjede”, navela je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković

6022 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Vulin
Vulin

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocijenio je juče da najnoviji nastupi visokih funkcionera, posebno ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, tu državu sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navodno željenog cilja – članstva u EU.

U saopštenju su ocijenjene kao zabrinjavajuće poruke sa skupa povodom 13. godišnjice Pokreta socijalista, jednog od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore naredne godine, kome je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, “koji se nije ogradio od njih”.

Iz Helsinškog odbora su naveli da je Vulin ponovio svoju tezu da je „zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta – da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli“, a da bi taj srpski svijet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gdje god živjeli.

Predsjednica Helsinškog odbora Sonja Biserko navela je da poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića.

“Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susjedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje“, navela je Biserko, prenijeli su mediji iz Srbije.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković saopštila je juče da gubitnici “posljednja četiri rata za Veliku Srbiju” Vulin i Vučić, prije kao kaplari kod Miloševića, sada kao navodne vođe, kreću u rušenje granica međunarodno priznatih država pod novim imenom - Srpski svet.

“Istorija, a i Crna Gora će im pokazati kako završavaju kaplari kada kao vođe krenu u agresiju na susjede”, navela je ona.

Iz SD-a su saopštili da svaki put kada se na osnovu ideologije na kojoj insistira Vulin krenulo u “objedinjavanje” Srba, Srbija je postajala sve manja, a srpski narod je uvođen u ratove i patnju.

U reagovanju na Vulinovu izjavu, ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković zatražila je od Vučića da se ogradi i udalji od ovakve vrste izjava. B. Ma.

Nastavak pogubne politike iz devedesetih

Sociolog i politički analitičar iz Banjaluke Srđan Puhalo, na Tviteru je, povodom Vulinovog istupa napisao kako se u “njegovo vrijeme to zvalo Velika Srbija”.

Član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije Vojislav Janković napisao je da je politika ‘Srpskog sveta’ nastavak pogubne politike iz devedesetih godina.

Bonus video: