Incko donio dopunu zakona: Zatvor za negiranje genocida u Srebrenici

Odlazeći visoki predstavnik u BiH donio dopune zakona kojima se zabranjuje opravdavanje, umanjivanje poricanje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina, kao i odlikovanje osuđenih ratnih zločinaca

7862 pregleda 14 komentar(a)
Incko, Foto: Screenshot/Youtube
Incko, Foto: Screenshot/Youtube

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dekretom je juče propisao zatvorske kazne za negiranje genocida u Srebrenici. Dopune Zakona o Krivičnom zakonu BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida i propisuju zatvorske kazne do pet godina zatvora, stupaju na snagu odmah na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i dodatnih uslova, prenijela je Beta.

Incko, koji 1. avgusta nakon 12 godina napušta dužnost u BiH gdje će ga zamijeniti Njemac Kristijan Šmit, može da donosi zakone i otpušta zvaničnike u skladu sa mirovnim sporazumom iz 1995, podsjeća Rojters.

„Genocid u Srebrenici, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti... ne smiju biti zaboravljeni niti negirani“, navodi se u njegovoj odluci. „Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda, pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. godine, Haškog tribunala ili Suda u BiH… kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u Inckovoj odluci.

Od tri mjeseca do tri godine zatvora, prema dopunama zakona, biće kažnjeni svi oni koji javno podstiču na nasilje ili mržnju, usmjerenu protiv grupe osoba ili člana određene grupe, s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.

U odluci visokog predstavnika predviđena je zatvorska kazna od tri godine i za one koju dodjeljuju priznanja, nagrade ili odlikovanja osobama koje su pravosnažno presuđene za ratne zločine.

Ranije je Incko zatražio od vlasti RS da ponište odluke o dodjeli odlikovanja bivšim visokim zvaničnicima RS Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku, koji su presudama Haškog tribunala osuđeni za ratne zločine u BiH, a vlasti RS su odbacile takav zahtjev visokog predstavnika.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik, član predsjedništva BiH, kazao je juče da dekret može dovesti do raspada BiH.

„Genocid se nije desio i to je trajna ocjena svih nas. Republika Srpska tu odluku odbacuje. Genocid se nije desio i to kažu mnogi relevantni faktori u svijetu”, kazao je Dodik.

On je ocijenio da Incko „nema ovlašćenja da donosi ovakve odluke”, ističući da on ovim zakonom „samo pokušava da se pokrije priču o genocidu”. „Ekser je zakucan u mrtvački kovčeg BiH i BiH ne može da poslije ovoga funkcioniše”, naglasio je Dodik i dodao da he Incko „srbomrzac”.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović čestitao je Visokom predstavniku Valentinu Incku zbog odluke da nametne zakon o zabrani negiranja genocida. „To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mjestu, porodica žrtava genocida”, kazao je Izetbegović. Incko je time, smatra Izetbegović, „učvrstio je autoritet svog nasljednika, skinuo je hipoteku genocida s vrata časnijem dijelu srpskog naroda i sa dignitetom zavšio svoj mandat u BiH”.

Inckovu odluku podržala je i ambasada SAD u BiH koja je navela da odlazeći vioski predstavnik na taj način „pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju, koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju”.

„Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, već istorijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz ni osuda cijelog jednog naroda”, naglašava se u saopštenju.

Bonus video: