Slovenija mijenja mjere na granici

Putnici u tranzitu će morati da pokažu dokaz da su vakcinisani protiv Kovida-19, dokaz da su bolest preboljeli ili negativni test

4802 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slovenačka vlada objavila je da će od 23. avgusta i putnici u tranzitu za ulazak u zemlju morati da pokažu dokaz da su vakcinisani protiv Kovida-19, dokaz da su bolest preboljeli ili negativni test (tzv. PCT-uslov).

"Od 23. avgusta tranzit kroz Sloveniju više neće biti moguć bez ispunjavanja PCT-uslova", objavila je vlada u saopštenju nakon sinoćnje dopisne sjednice.

Do tada za putnike u tranzitu i dalje vrijedi izuzeće po kojem ne moraju na granici dokazivati svoj kovid-status ako u najkraćem roku, a ne duže od 12 sati, izađu iz Slovenije, prenosi Hina.

Nove mjere u Sloveniji

Izuzeće od PCT-uslova za ulazak u Sloveniju i dalje važi za osobe mlađe od 15 godina, vlasnike zemlje i nekretnina u pograničnom području, prekogranične radne migrante i zaposlene u međunarodnom prevozu.

Novom je odlukom vlade uz to ponovo propisano obavezno nošenje zaštitnih maski za posjetioce javnih i kulturnih priredbi u zatvorenom, dok nošenje maski postaje obavezno i za okupljanja na otvorenom ako je na njima prisutno više od 100 osoba.

Bonus video: