Populisti protiv populista u Bugarskoj

Nakon drugih izbora u Bugarskoj, izgleda da je tamo haos potpun: najveća stranka je odbila da formira vladu jer se i dogovor o koaliciji čini nemoguć

2686 pregleda 0 komentar(a)
Trifonov, Foto: Reuters
Trifonov, Foto: Reuters

Poslije izbora u maju je postalo jasno da je stranka "Ima takav narod" pjevača i televizijskog zabavljača Slave Trifonova sa 65 osvojenih od ukupno 240 poslaničkih mandata u bugarskom parlamentu najveća grupa i da je ona ovlašćena da predvodi buduću vladu.

Druga po veličini je sa 63 mandata stranka "Građani za evropski razvoj Bugarske" (GERB) dosadašnjeg premijera Bojka Borisova čija je vlada bila umiješana u mnoge skandale i slučajeve korupcije, tako da i za stranke nastale u protestima ne dolazi u obzir da ulaze u koaliciju s njom.

Borisov
Borisovfoto: Shutterstock

To je značilo da stranka Trifonova u svakom slučaju treba da uđe u koaliciju sa drugim strankama koje su takođe nastale ili su ojačale u građanskim protestima: strankom "Ustani! Dolazimo!" i "Demokratskom Bugarskom" koja je i sama koalicija tri manje stranke.

Ali svi pregovori su se pretvarali u stalno nove predstave i iznenađenja televizijskog zabavljača tako da je ovog utorka stranka "Ima takav narod" parlamentu predložila da glasa - za ostavku njenog sopstvenog kandidata za premijera Plamena Nikolova, i to "iz ličnih razloga". Pa čak i to glasanje se pretvorilo u neviđeno natezanje dvije najveće stranke.

Teške optužbe

"Takvog nečeg još nikad nije bilo - da najveća parlamentarna stranka odbija da formira vladu iako su predsjednika države već obavijestili o njihovom kandidatu za premijera", objašnjava nam Hristo Hristev, stručnjak za evropsko pravo sa Univerziteta u Sofiji. "Takav slučaj uopšte nije predviđen Ustavom".

U Bugarskoj se nagađa da je vođa stranke "Ima takav narod" zaista teško bolestan, ali je isto tako jasno da se populističke stranke nadmeću u međusobnom okrivljavanju za to što nije formirana vlada. Trifonov njih, na sebi svojstven način, zove "izdajnicima", a generalna sekretarka njegove stranke, Viktorija Vasileva, optužuje stranke "Ustanite! Dolazimo!" i "Demokratska Bugarska" da ih "nikad" nije zanimao ozbiljan dijalog već samo ko će dobiti koju ministarsku funkciju.

Protekle nedjelje su jasno pokazale da je Trifonov i formiranje vlade shvatio kao zabavnu televizijsku emisiju: počelo je već njegovim zahtjevom da se uopšte ne piše koalicioni sporazum već da ostale stranke u parlamentu glasaju za novu vladu. Sve rasprave proteklih nedjelja su se više vodile oko toga ko bi trebalo da budu članovi buduće vlade - nego šta bi ona trebalo da radi.

Bugarska - u svemiru?

Stranka "Ima takav narod" je već više puta i svoje moguće partnere i javnost stavila pred gotove činjenice i u ove četiri nedjelje je predstavila čak tri kompletna sastava vlade. Još veću pažnju je Trifonov privukao bizarnim najavama, na primjer kako će njegova vlada već u sljedeće četiri godine poslati bugarske astronaute u svemir.

Ne čudi što su zato manje populističke stranke počele da gube strpljenje. Tatjana Dončeva, poslanica stranke "Ustanite! Dolazimo!" nam kaže: "Moj utisak je da Slava Trifonov svojim ljudima izdaje naredbe koje se nikad ne ispravljaju. Diskusije i odlučivanje - toga kod njih jednostavno nema. Ti ljudi, bez obzira da li to rade jer se samo prave važni ili po nečijem naređenju, protivrječe svemu što čini sadržaj politike."

Slično misli i Hristo Ivanov, jedan od čelnika udruženja "Demokratska Bugarska": "Uvijek smo govorili da ćemo podržati samo vladu koja će predstavljati pravu promjenu. Ove vlade (koje je predložio Trifonov) su bile najslabije po sastavu koje su se ikada pojavile u Bugarskoj." Ovaj političar ide i dalje u optužbama: "Ne mogu da se otmem utisku da je sve ovo rezultat za koji je neko i želio da bude postignut. Iza čitavog ovog haosa i neiskustva stoji jasna strategija, naime - da se formira manjinska vlada."

Računica vlade GERB?

Jasno je na koga on tu misli: predsednik Bugarske Rumen Radev - inače i sam iz stranke GERB, sada može da poveri zadatak formiranja vlade drugoj stranci po veličini, dakle upravo Borisovljevom GERB-u. Sam Borisov je, doduše, ove nedjelje objavio da definitivno želi da se povuče sa dužnosti premijera. Ali bi u Bugarskoj ipak i dalje postojao "sistem Borisov" - sistem korupcije, nestručnosti i neznanja.

No, slabe su šanse da ostali poslanici parlamenta prihvate manjinsku vladu GERB-a. Ivanov i njegova "Demokratska Bugarska" zato žele da budu konstruktivni i da se od ostalih stranaka formira manjinska vlada: "Mi ne želimo da spalimo sve mostove za sobom, nego da razgovaramo o vladi koja će zajamčiti sigurnost bar u sljedećih šest do osam mjeseci."

Jer, Bugarska srlja u zaista ozbiljnu političku krizu: ako parlament ne uspije da formira nekakvu vladu, onda nema druge nego da se raspišu novi parlamentarni izbori - i to već treći ove godine. Ali ubrzo i predsjedniku Bugarske ističe mandat, tako da će morati da se bira i nov predsjednik. To znači da bi Bugarska u jednom trenutku mogla da ostane i bez vlade i bez predsjednika.

Uvijek može gore...

Ivanov zato predlaže "radnu vladu": "U nju možemo da pozovemo uspješne ministre aktuelne prelazne vlade i tako stvorimo vladu koja bi državu vodila kroz novi talas korone i ekonomske teškoće, vladu koja će postići dogovor oko državnog budžeta, odrediti nov nivo penzija i sprovesti reformu pravosuđa."

No, i takva opoziciona "prelazna" vlada morala bi da dobije bar prećutnu podršku 65 poslanika Trifonovljeve stranke "Ima takav narod".Teško je reći hoće li je dobiti. A građani Bugarske su morali da nauče ono u šta je teško povjerovati: da može postojati vlada lošija čak i od Borisovljeve.

Bonus video: