Demonstracija vojne moći na dan zastave

Hrvatski i bosanski zvaničnici optužuju Beograd za provokacije zbog proslave novog nacionalnog praznika i poziva Srbima u regionu da istaknu srpske zastave

34415 pregleda 781 reakcija 218 komentar(a)
U Beogradu su juče cijeli dan organizovane svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Foto: Beta/AP
U Beogradu su juče cijeli dan organizovane svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Foto: Beta/AP

Srbija je juče proslavila novi nacionalni praznik pokazivanjem vojne moći i pozivom svim Srbima na Balkanu da se ujedine ispod jedne zastave, što je izazvalo negodovanje i zabrinutost susjeda, objavila je američka novinska agencija Asošijeted pres.

Srbi su pozvani da istaknu državne zastave bilo gdje da žive u regionu ili u svijetu kako bi obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Praznik su prošle godine zajedno ustanovile Srbija i Republika Srpska, u znak obilježavanja proboja Solunskog fronta prije 103. godine, poslije kojeg je ubrzo završen Prvi svjetski rat.

Agencija AP je prenijela da je na otvaranju cjelodnevnog niza ceremonija obilježavanja praznika, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao postavku vojne opreme na beogradskom Ušću, rekavši da je Srbija spremna da odgovori na prijetnje spolja. Vučić je kazao da je vojska sada mnogo jača nego prije pet godina i najavio je nabavke novih sistema Pancir i protivoklopnih raketa Konkurs iz Rusije.

“Ovo nismo mogli da sanjamo prije nekoliko godina. Angelu Merkel je u ponedjeljak sačekalo šest aviona MiG-29 u vazduhu, sedmi je bio u pratnji a ukupno imamo 14 tih aviona. Danas imamo najmanje 25 helikoptera više nego prije par godina, o lovcima i bombarderima da ne govorim. Kada nabavljate i sredstva PVO, to je neuporedivo kakvi smo nekada bili”, rekao je Vučić.

Demonstracija moći i pozivi srpskih zvaničnika na kreiranje “srpskog sveta” i političko ujedinjenje 1,3 miliona Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu izazvalo je negodovanje susjednih zemalja, piše AP.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je izjavio da ne može da vjeruje da “Srbi nemaju šta važnije i pametnije da rade” od uvođenja praznika koji “zadire u unutrašnje politike drugih država”.

Milanović je savjetovao Hrvatima da ne reaguju na pozive za isticanje srpskih zastava, ističući da srpski predsjednik živi od konfrontacija. “Vjerujem da se od svakog od nas očekuje da reagujemo recipročnom mjerom, a onda bismo imali nešto od čega Vučić živi 20 ili 30 godina”, kazao je Milanović.

I premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je poziv Srbima u regionu da istaknu zastavu kao provokaciju.

”Takve akcije nemaju drugi smisao osim provokacije”, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu. On je ocijenio da su ožiljci režima Slobodana Miloševića u regionu “još živi” i da ovakve poruke imaju za cilj izazivanje negativnog efekta”.

Plenković je istakao da je Hrvatska pokazala zrelost i da ne nasijeda na provokacije.

Hrvatski premijer je pozdravio “jasan i artikulisan stav predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SNSD) Milorada Pupovca i potpredsjednika Vlade Hrvatske i poslanika SNSD Borisa Miloševića” o tom pitanju, istakavši da je za Hrvatsku “ta priča apsolvirana”.

Pupovac je u utorak kazao da će “učiniti sve kako praznik ni na koji način ne bi poremetio odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između Hrvatske i Srbije”. On je juče istakao da Hrvatska ima zakonom propisana pravila korišćenja zastava drugih zemalja koji je ograničen u službene ili druge poslovne svrhe i da Srbi u Hrvatskoj treba da ih poštuju. Naglasio je da to treba razdvojiti od korišćenja zastava koje nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju kao svoje službene zastave priznate od nadležnih na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Pupovac je objasnio da srpska manjina u Hrvatskoj kao svoju zvaničnu zastavu ima narodnu zastavu Srba, trobojku bez grba, koja je, kao i hrvatska zastava i zastava EU, stalno u prostorijama SNV.

Radiotelevizija Republike Srpske objavila je su da su građani u brojnim opštinama RS juče istakli zastave Srbije.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da Dan srpskog jedinstva, nije usmjeren protiv ostalih naroda u BiH.

”Ovaj dan zaslužuje dostojanstvo. Ovo nije upereno protiv drugih naroda u BiH. Spreman sam da to dokazujem na svaki način. Prema Dejtonu, pravo na obrazovanje pripada entitetima i kantonima”, kazao je Dodik u svom obraćanju u Narodnoj skupštini RS, koja je juče po hitnom postupku usvojila Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Komentarišući poziv na isticanje zastave, Denis Bećirović, poslanik u parlamentu BiH, kazao je za AP da Vučić “obnavlja projekat Velike Srbije” podržavajući secesionističke politike bosanskih Srba.

”Nažalost, ekspanzionističke snage u Srbiji imaju potencijal da ponovo zapale cijeli region”, rekao je Bećirović. “Zapad mora da zaustavi demon velike Srbije prije nego što bude prekasno”.

Sinoć je u Beogradu kod spomenika Stefanu Nemanji povodom praznika održana centralna svečanost na kojoj su pored Vučića govorili Dodik i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Patrijarh SPC je, kako prenosi Beta, poručio da čovjek prvo mora da izgradi sebe iznutra da bi mogao da gradi jedinstvo sa drugima.

”Građenje jedinstva za cilj ima stvaralačko zasnivanje sopstvenih darova čime ćemo obogatiti i druge. Ne možeš biti svjetski, a da nisi svoj, jer te drugi neće poštovati ako ti ne poštuješ sebe i svoje”, rekao je on.

Bonus video: