"ugrožavanje imovine i života" Srba na Kosovu

Vučić: Ako se nastavi ugrožavanje Srba, pozvaćemo KFOR i NATO da reaguju

“Nadam se da nećemo biti primorani da sprovodimo svoje mere, i političke i ekonomske“, rekao je predsjednik Srbije

24949 pregleda 118 reakcija 100 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom situacije na adiminstrativnim prelazima sa Kosovom da će Srbija pozvati KFOR i NATO da reaguje ukoliko se nastavi "ugrožavanje imovine i života" Srba na Kosovu.

"Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvaćemo KFOR i NATO da postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite živote Srba na KiM“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Dodao je da Srbija neće dozvoliti da se ponovi "pogrom iz 2004. godine".

Vučić je, prenosi N1, kazao da će sjutra prije sastanka savjeta za nacionalnu bezbjednost imati sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte, na njihov zahtjev.

Najavi je da će sjutra biti riječi o mjerama koje Srbija može da preduzme.

“Nadam se da nećemo biti primorani da sprovodimo svoje mere, i političke i ekonomske“, rekao je on.

Predsjednik Srbije je pokazao fotografiju za koju je rekao da prikazuje bolničko vozilo sa pacijentima koje je zaustavljeno na jednom od prelaza, a Srbima na Kosovu poručio je da "ne nasijedaju na provokacije Prištine".

"Molim naše ljude da ne nasijedaju na provokacije. I kad protestuju, da protrestuju mirno i bez incidenata“, rekao je on.

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalaze u neposrednoj blizini dva prelaza na Sjeveru Kosova – Jarinju i Brnjaku, javlja KoSSev.

Kako je saopštila kosovska policija, tablice vozila sa oznakama sa sjevera Kosova biće oduzete, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavijestile i srpsku policiju.

Od sjutra građani mogu preuzeti privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila, saopšteno je iz policije Kosova.

Srbi sa sjevera Kosova su blokirali put ka Jarinju, a predsjednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je reakciju Vučića i Evropske unije.

Milica Andrić iz NVO „Nova društvena inicijativa“ izjavila da je na Kosovu zarobljeno 9.500 vozila sa srpskim tablicama.

Preporučujemo za Vas