Pendarovski: Neizvijesnost u eurointegraciji mogla bi bitno da utiče na mir na Zapadnom Balkanu

"Budućnost Zapadnog Balkana je u EU i Unija treba da drži vrata otvorena, ne samo zbog potrebe za ozbiljnim rezultatima u dijelu evropskih demokratskih kriterijuma, vladavine prava i borbe protiv korupcije, već i zbog mogućnosti da eventualni vakum iskoriste strani faktori koji promovišu geopolitičke koncepte koji nisu bazirani na opštim evropskim vrijednostima"

3543 pregleda 1 komentar(a)
Pendarovski, Foto: BETAPHOTO
Pendarovski, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski upozorio je danas da bi evidentan zastoj i neizvijesnost u eurointegraciji zemalja Zapadnog Balkana mogli bitno da utiču na mir i stabilnost u regionu.

Kako je saopštio Kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, Pendarovski je to rekao na 20. sastanku na visokom nivou u organizaciji Međunarodnog centra "Nizam Gandžavi", koji je održan na marginama 76. Generalne skupštine UN.

Kako se precizira, Pendarovski je opisujući evidentan zastoj u integrativnim procesima svih zemalja Zapadnog Balkana u EU u nekoliko posljednjih godina izrazio zabrinutost i upozorio da bi neizvijesnost na tom planu mogla bitno da utiče na mir i stabilnost u regionu.

Prema njegovim riječima, rezultati sadašnjeg zastoja su spor reformski tempo i uspon euroskepticizma u svim državama Zapadnog Balkana.

Održavanje perspektive za članstvo u EU je, istakao je Pendarovski, važan pokretač reformi, ne samo u Sjevernoj Makedoniji, već i u zemljama Zapadnog Balkana, dok je samo članstvu u EU ključno za obezbjeđiivanje dugoročne stabilnosti, mira i prosperiteta u regionu.

"Budućnost Zapadnog Balkana je u EU i Unija treba da drži vrata otvorena, ne samo zbog potrebe za ozbiljnim rezultatima u dijelu evropskih demokratskih kriterijuma, vladavine prava i borbe protiv korupcije, već i zbog mogućnosti da eventualni vakum iskoriste strani faktori koji promovišu geopolitičke koncepte koji nisu bazirani na opštim evropskim vrijednostima", rekao je Pendarovski.

Bonus video: