okupilo se nekoliko desetina članova sindikata

Protest zdravstvenih radnika u Zagrebu zbog kovid potvrda

U Hrvatskoj je ukupno u zdravstvu vakcinisano oko 68 odsto zaposlenih

2595 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nekoliko desetina članova Sindikata medicinskih sestara i tehničara protestovalo je danas u centru Zagreba zbog, kako su naveli, ucjena i prijetnji zbog nevakcinisanja.

Okupljeni su upozorili i na probleme poput neadekvatno plaćenog prekovremenog rada i rada praznicima, sistematizacije radnih mjesta, beneficiranog radnog staža, rada van kompetencija i priznanja visokoškolskog obrazovanja.

Neki od njih su istakli da ne žele da ih dijele na vakcinisane i nevakcinisane.

Na protest uoči uvođenja kovid potvrda u zdravstveni sistem od početka oktobra, osvrnuo se danas ministar zdravstva Vili Beroš koji je rekao da je protest legitiman, ali da nema mjesta za manipulisanje činjenicama.

On je istakao da niko nije prisiljavan na vakcinisanje niti će biti, ali da je zbog nevakcinisanih otežan rad u bolnicama.

Beroš je na sjednici Vlade istakao da raste broj vakcinisanih u zdravstvu i da je dosad vakcinisano gotovo 90 odsto lekara.

Prema njegovim riječima, ukupno je u zdravstvu vakcinisano oko 68 odsto zaposlenih. On je dodao da očekuje da će se, uz one koji su stekli imunitet prebolijevanjem i uvođenjem kovid potvrda, svi bolnički procesi uredno odvijati.

Hrvatska od početka oktobra uvodi obavezne kovid potvrde za zaposlene u zdravstvu kojom će dokazivati da su se vakcinisali ili preboljeli korona virus ili da posjeduju negativan test.

Kako je objašnjeno, oni koji nijesu vakcinisani ili preboljeli kovid-19, moraće jednom nedjeljno da rade testiranje koje će u početku biti na teret Ministrarstva zdravlja.

Preporučujemo za Vas