očuvati mir i stabilnost

Brnabić u Njujorku: Priština rasplamsala veliku krizu

Premijerka Srbije je rekla da ta država već više od dvije decenije konstantno privlači pažnju svjetske javnosti na probleme sa kojima se suočava nealbansko stanovništvo na Kosovu

6937 pregleda 10 komentar(a)
Brnabić, Foto: Reuters
Brnabić, Foto: Reuters

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u obraćanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku izjavila da je Priština "iracionalnom demonstracijom sile" rasplamsala veliku krizu, ali da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rješenja zasnovanog na kompromisu.

Brnabić je rekla da je od svih izazova sa kojima se Srbija suočava najvažnije pitanje održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i pozvala međunarodnu zajednicu da insistira na tome da Priština poštuje postignute sporazme.

Premijerka Srbije je rekla da ta država već više od dvije decenije konstantno privlači pažnju svjetske javnosti na probleme sa kojima se suočava nealbansko stanovništvo na Kosovu.

Ukazala je da se stalno povećava broj napada na Srbe, njihovu imovinu i vjersko nasljeđe na Kosovu i navela nekoliko primjera.

"Ova spirala nasilja na Kosovu i Metohiji kulminirala je početkom ove nedjelje. Pod izgovorom primjene novih pravila za registarske tablice Priština je poslala teško naoružane specijalne jedinice na sjever pokrajine. Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma. Ova iracionalna demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu", rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da, uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama, Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju rješenja zasnovanog na kompromisu, koje će obezbijediti trajni mir i stabilnost.

"Dijalog i implementacija postignutih sporazuma su jedini ispravan način za rješavanje svih otvorenih pitanja", rekla je Ana Brnabić.

Ukazala je da skoro devet godina od postizanja Briselskog sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština još nije postignuto.

"Pozivam još jednom međunarodnu zajednicu i EU da insistira na tome da privremene institucije u Prištini počnu da primjenjuju sporazume", rekla je Brnabić.

Dodala je da je važna aktivnost UN na Kosovu i izrazila nadu da će UN nastaviti da sprovodi svoj mandat u skladu sa rezolucijom 1244.

Kada je riječ o pandemiji koronavirusa, premijerka Srbije je rekla da je kriza pokazala, da ako nismo svi bezbjedni niko nije bezbjedan.

Ona je ukazala da je Srbija donirala više od milion doza vakcina, u regionu, za strane državljane koji su došli u Srbiju, kao i za afričke i azijske zemlje, i da će nastaviti na tom putu.

Brnabić je navela i da hitno treba da nastavimo da se bavimo klimatskim promjenama.

"Srbija udvostručila napore da učini zemlju bezbjednijom i čistijom za svoje državljane i samim tim ona doprinosi borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti životne sredine", rekla je ona.

Premijerka je ukazala da je Srbija čvrsto posvečena implementaciji ciljevima održivog razvoja i Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

"Posvećeni smo globalnim naporima i nastavićemo aktivno da radimo na ispunjenju naše obaveze prema Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promjenama", rekla je premijerka i dodala da je namjera Srbije da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte najmanje 33,3 odsto u poređenju sa 1990. godinom.

Ana Brnabić je naglasila i da su to izuzetno skupa ulaganja koja zahtijevaju godine i decenije posvećenosti i sistemski pristup, ali da je Srbija jasno opredijeljena za taj put tranformacije.

Preporučujemo za Vas