Fon der Lajen: Radimo na prevazilaženju spora Sofije i Skoplja

Fon der Lajen je poručila da vlasti u Skoplju i građani ne treba da gube nadu, da su prešli veliki put i postigli veliki napredak

1423 pregleda 1 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da se radi na prevazilaženju spora Sofije i Skoplja, kako bi do kraja godine mogla da se održi prva međuvladina konferencija Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom.

"Sa obje strane radimo i razgovaramo. I sa Bugarskom, sa ciljem da prevaziđemo ovu posljednju prepreku. Ima mnogo dobrih ideja o kojima vredi da se razmisli, sve sa ciljem da prevazidjemo poslednju prepreku i da započnemo sa prvom medjuvladinom konferencijom. Naš cilj je da sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom započnemo prije kraja godine", rekla je Fon der Lajen u Skoplju.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, poručila da vlasti u Skoplju i građani ne treba da gube nadu, da su prešli veliki put i postigli veliki napredak.

"Imate podršku mnogih prijatelja u EU i hajde da radimo vrijedno ka održavanju te prve međuvladine konferencije. To će biti naš zajednički cilj", rekla je Ursula fon der Lajen.

Premijer Sjeverne Makedonije ocijenio je da postoje pozitivni signali iz Sofije oko identitetskih pitanja o kojima Skoplje insistira da ne mogu biti predmet razgovora, dodajući da se i on nada da će prva međuvladina konferencija biti održana do kraja 2021.

Zaev je rekao da je na sastanku sa Fon der Lajen izrazio nadu da će lideri zemalja članica EU potvrditi Deklaraciju iz Brda, kada je Slovenija preuzela predsjedavanje, o čvrstom zalaganju za proširenje zemljama Zapadnog Balkana.

"Smatramo da blokada ovog procesa nije u duhu ovog opredjeljenja. Smatramo da je potreban novi podsticaj za ubrzanje procesa za donošenje odluka, zato što svako produžavanje blokade ohrabruje retrogradne snage koje su protvnici evropskog jedinstva i evropskih vrijednosti", rekao je Zaev.

Kako je istakao, blokada operativnog početka pregovora, koji je odobren u martu prošle godine, odrazio se negativno na cijeli region i zaprijetio je povjerenju u EU kao kredibilnog partnera.

Sofija je u decembru 2020. prvi put blokirala usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Skopljem, uz obrazloženje da Sjeverna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusjedstvu, ali i sa zahtjevom da prizna "bugarske korijene" makedonskog identiteta i jezika što Skoplje odlučno odbacuje.

Bugarska je veto na početak pregovora potvredila i u junu ove godine na Savjetu Evropske unije.

Bonus video: