kosovski premijer za hrt

Kurti: Na barikadama su isti ljudi koji su pokušali državni udar u Crnoj Gori

"Granični prelazi Jarinje i Brnjak u krizi su ne zbog Srba, već zbog predsjednika Srbije", kazao je Kurti

7367 pregleda 33 reakcija 37 komentar(a)
Kurti, Foto: Reuters
Kurti, Foto: Reuters

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio tvrdi da osobe na barikadama na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak plaća Srbija, kao i da su neki od njih učestvovali u pokušaju terorizma tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

“Neki od njih imaju i dosije kriminalnih aktivnosti u prošlosti, imaju ekstremne poglede na politiku i svijet. Neki od njih učestovali su i u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prije pet godina“, rekao je Kurti u razgovoru za Hrvatsku-radio televiziju.

Kazao je da Priština "još ima problema sa Srbijom" i da Kosovo nije problem.

"Problem je Srbija, pogotovo predsjednik te države koji misli i priča kao 90-ih prošlog vijeka, granični prelazi Jarinje i Brnjak u krizi su ne zbog Srba, već zbog predsjednika Srbije", kazao je kosovski premijer.

Na pitanje smatra li da Aleksandar Vučić želi izazvati međunarodni sukob odgovara da ne može drugačije razmišljati.

“Na granicu s Kosovom dovedeš ministra odbrane, zajedno s ruskim amabasadorom u Srbiji i s atašeom za bezbjednost Ruske Federacije u Beogradu. Isti dan kada su zapalili zgradu u Zubinom Potoku. Takođe, MiG-29 kruži Kosovom, helikopteri ruske proizvodnje, te oklopna vozila… Znači, oni su došli vojnim arsenalom na granice naše države. Naše specijalne snage su tamo, i na Brnjaku i u Jarinju. Nemojmo zaboraviti, oni su dan nakon proglašenja neovisnosti Kosova 18. februara 2008. godine spalili granične prelaze Jarinje i Brnjak“, dodao je Kurti.

Vulin: Dok Srbiju vodi Vučić, Kosovo neće biti država

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da "Kosovo nije i neće biti država dok Srbiju vodi njen predsjednik Aleksandar Vučić".

„Zna (kosovski premijer Aljbin) Kurti i da neće moći silom da protjera Srbe ili nekažnjeno ponovi zločine (Oslobodilačke vojske Kosova) UČК“, rekao je Vulin, u pisanoj izjavi, jer je Kurti „u intervjuu za HRT ponovo napao i vrijeđao Srbiju i njenog predsjednika Vučića“.

Vulin je naveo i da Kurti ne napada nijednog političara koji je vodio Srbiju već samo Vučića, prenio je MUP.