Dodik pokazao stenogram razgovora s Eskobarom: "Je*e mi se za američke sankcije"

"Ja nisam bio spreman da izađem u javnost s detaljima tog razgovora, ali su oni odlučili da kažu samo ono što su oni rekli, a u vezi je sa prijetnjama nekim sankcijama", kazao je Dodik

12932 pregleda 20 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik (SNSD) danas je novinarima pokazao stenogram razgovora sa specijalnom izaslanikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, prema kome je Eskobaru rekao da mu se "je*e za američke sankcije".

"Američka ambasada u Sarajevu je nekorektno postupila, kada je izdala saopštenje mog razgovora s Eskobarom. Ja nisam bio spreman da izađem u javnost s detaljima tog razgovora, ali su oni odlučili da kažu samo ono što su oni rekli, a u vezi je sa prijetnjama nekim sankcijama", kazao je Dodik.

Potom je pročitao i pokazao stenogram s jučerašnjeg sastanka.

Prema onome što je Dodik kazao, Eskobar je rekao – "Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga".

Potom je Dodik kazao: "Je*e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti".

Eskobar: To nije prijetnja, ovo je činjenica.

Potom je naveo da već dvadeset godina SAD pokušavaju u BiH da "naprave poslušne ljude", koji samo treba da pričaju ono što odgovara Amerikancima.

Dodik je danas kazao i da će ovu riječ koristiti uvek prema onima koji misle da mogu prijetiti sankcijama.

Kako je navedeno na Tviter nalogu Ambasade SAD u Sarajevu, Eskobar je juče Dodiku prenio stav SAD da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

Bonus video: