Objavljeni snimci: Maskirane osobe udaraju migrante i tjeraju ih da "idu u Bosnu"

Kako prenosi Al Džazira Balkans, maskirane osobe koje udaraju migrante i tjeraju ih da "idu u Bosnu" obučene su slično hrvatskoj interventnoj policiji

32531 pregleda 25 reakcija 17 komentar(a)
Maskirana osoba koja udara migrante, Foto: Screenshot/Al Džazira Balkans
Maskirana osoba koja udara migrante, Foto: Screenshot/Al Džazira Balkans

Tim istraživačkih novinara iz Evropske unije (EU) objavio je snimke premlaćivanja izbjeglica na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH), na rukavcu rijeke Korane.

Kako prenosi Al Džazira Balkans, maskirane osobe koje udaraju migrante i tjeraju ih da "idu u Bosnu" obučene su slično hrvatskoj interventnoj policiji.

Prizori su snimljeni u junu, tokom osmomjesečnog novinarskog istraživanja.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je kako je formiran stručni tim da utvrdi šta se dogodilo, a načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno rekao da je Uprava policije formiralo radnu grupu koja će otići na teren.

Hrvatska je i ranije optuživana za nasilno vraćanje migranata u BiH, na šta su upozoravale brojne međunarodne organizacije, uključujući i Ujedinjene nacije (UN).

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje konstantno negira bilo kakvo protivzakonito ponašanje policije na granicama prema migrantima.

Božinović je naglasio da u hrvatskoj policiji nema mesta za nasilje.

On je tako odgovorio na pitanje novinara u Zagrebu o uznemirujućim snimcima nasilja koje je objavio RTL u emisiji "Potraga".

Na njima se vide maskirane osobe s fantomkama na glavi kako palicama, kakve imaju pripadnici interventne policije, udaraju migrante i tjeraju ih preko rukavca rijeke Korane iz Hrvatske u BiH.

"I u ovom slučaju ćemo, kao i ranije, utvrditi šta se dogodilo, ko je uključen, gdje se dogodilo i onda će se odlučivati o daljim koracima", rekao je Božinović, dodavši da ne može govoriti o konkretnom slučaju. On je naveo da se i na ranije slične objave, pa i iz stranih medija, o nasilju prema migrantima na granici s BiH reagovalo saopštenjem u kojem je policija iznijela svoje vidjenje onoga što se eventualno dogodilo.

"Kada je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlašćenja, da ne kažem nasilja, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji", naglasio je Božinović. On je naveo i da je hrvatska policija godinama suočena s migrantskim pritiskom na spoljnoj granici EU koju štiti od ilegalnih ulazaka. Upitan hoće li snositi odgovornost ako se pokaže da su snimci autotentični, Božinović je odgovorio da ne vidi zašto bi to bila njegova odgovornost, jer niko nema uputstvo da koristi silu. RTL "Potraga" sinoć je objavila snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca reke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te jedinice.

Na snimku se može čuti da jedan od maskiranih poslije udarca migranta palicom viče za njim "go to Bosnia".

Prema navodima RTL, sve je snimljeno u junu za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Holandije, švajcarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili taj događaj nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani. Hrvatski Centar za mirovne studije saopštio je povodom objave da je "forenzička analiza snimaka pokazala da iza nasilnog i nezakonitog protjerivanja izbjeglica koje je uključivalo batinanje i guranje u rijeku stoje hrvatski policijski službenici čije odore odgovaraju odorama i opremi specijalne jedinice za koju postoje indicije da je dio tzv. operacije Koridor, o kojoj su progovarali sami policijski službenici".

"Ne samo da potvrđuju uključenost specijalne policije u provođenju nasilnih i nezakonitih protjerivanja već i dokazuju vjerodostojnost svjedočanstava žrtava nasilnih i nezakonitih protjerivanja koje su policijske službenike u istim odorama optužile za mučenje i nečovječno postupanje", ističe Centar.

Podsjeća se da je Centar u prošloj godini podnio tri različite krivične prijave u kojima su počinitelji upravo naoružani muškarci u neoznačenim crnim odorama s fantomkama na glavi.

Centar je zatražio zaustavljanje nasilja i odgovornost svih koji sprovode i naređuju mučenje i ilegalno protjerivanje izbjeglica iz Hrvatske, kažnjavanje počinitelja i sprovođenje učinkovitih i nezavisnih istraga, kao i uspostavljanje transparentnog i nezavisnog mehanizma kontrole postupanja policijskih službenika.

Plenković zatražio "preduzimanje svih mjera" i "opširno ispitivanje"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je tražio preduzimanje svih mjera i opširno ispitivanje vezano za snimke nasilnog protjerivanja migranata iz Hrvatske na granici s BiH.

"Odmah sam sinoć nazvao (ministra policije) Davora Božinovića da se preduzmu sve mjere u okviru ministarstva i policije i napravi opširno ispitivanje da vidimo o čemu se tu radi kako bismo mogli donositi odluke jer Hrvatska kao uređena država poštuje i svoje zakone i međunarodne propise i ne želimo imati bilo kakva postupanja koja bi mogla imati veze s državom, a koja nisu u skladu s našim pravnim poretkom", rekao je Plenković na sjednici Vlade. On je dodao da je zadatak da se štiti granica i sprečavaju nezakonite migracije.

"Cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu u kontekstu zadnjih nekoliko godina gde smo kao kontinent postali destinacija migracijskih kretanja, nerijetko nezakonitih koje vode i organizuju krijumčari i od toga imaju korist na nesreći brojnih ljudi koji su iz različitih razloga napustili svoje domove", naveo je premijer.

Bonus video: