Planirali samoubilačke napade na Kosovu

Mediji u Prištini su objavili da su dvojica osumnjičenih ranije putovali u zone sukoba u Siriji i da su sva petorica bili sljedbenici militantnih islamističkih grupa

5389 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kosovski sud je juče odredio jednomjesečni pritvor petorici osumnjičenih koji su prošlog vikenda uhapšeni u okviru višemjesečne istrage u kojoj je policija oduzela oružje i eksploziv.

Tužioci su u saopštenju naveli da su osumnjičeni planirali samoubilačke napade i ugrožavanje “ustavnog poretka” Kosova i da će ostati u pritvoru dok čekaju suđenje. Mediji u Prištini su objavili da su dvojica osumnjičenih ranije putovali u zone sukoba u Siriji i da su sva petorica bili sljedbenici militantnih islamističkih grupa.

U dokumentu u koji je agencija Rojters imala uvid, tužilaštvo je saopštilo da je putem nadzora i drugih tajnih metoda otkrilo da su osumnjičeni htjeli da kupe protivtenkovske raketne bacače i drugo oružje “za cilj pripremanja terorističkih djela na Kosovu”.

Istražitelji su takođe organizovali simuliranu kupovinu oružja, navedeno je u dokumentu.

Kosovska policija je saopštila da je u racijama ovog vikenda pronađen protivtenkovski raketni bacač, jurišne puške, municija, rakete, eksploziv, jedan dron i novac.

Za krivično djelo “planiranje terorističkih napada i ugrožavanje ustavnog poretka Kosova i bezbjednosti”, predviđena je kazna do pet godina zatvora, navodi Radio Slobodna Evropa.

Od 2013. godine oko 300 Kosovara pridružilo se islamističkim grupama u ratovima u Siriji i Iraku i tamo ih je ubijeno oko stotinu.

Bonus video: