Borel i Blinken "razgovarali o produženom partnerstvu EU-SAD na Zapadnom Balaknu"

Naglasili su značaj dijaloga uz posredovanje EU u rješavanju pitanja vezanih za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, i u osvrtu na najnovije događaje ukazali na potrebu deeskalacije i ponovnog angažovanja u pregovorima, dodaje se u saopštenju i naglašava da su se dvije strane "složile da ojačaju saradnju o ovim pitanjima"

1816 pregleda 0 komentar(a)
Borel i Blinken, Foto: Reuters
Borel i Blinken, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel razgovarao je sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Vašingonu o nizu spoljnopolitičkih izazova uključujući o produženom partnerstvu EU-SAD na Zapadnom Balkanu, saopštila je sinoć evropska služba za spoljne poslove.

"Razgovarali su o produženom partnerstvu EU-SAD na Zapadnom Balaknu u podršci napretka regiona na svom evropskom putu", navodi se u saopštenju poslije sastanka dvojice zvaničnika.

Naglasili su značaj dijaloga uz posredovanje EU u rješavanju pitanja vezanih za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, i u osvrtu na najnovije događaje ukazali na potrebu deeskalacije i ponovnog angažovanja u pregovorima, dodaje se u saopštenju i naglašava da su se dvije strane "složile da ojačaju saradnju o ovim pitanjima".

U saopštenju iz Stejt departmenta poslije sastanka Blinken-Borel navedeno je da je državni sekretar SAD prenio Borelu da cijeni trajnu i nedvosmislenu podršku koju EU daje evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i njenu posvećenost procesu proširenja.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o Zapadnom Balkanu u osvrtu na neka od najhitnijih pitanja spoljne i bezbjednosne politike, između ostalog i na događaje u Avganistanu i Venecueli, i o stabilizaciji situacije u regionu Sahela.

Kako navodi evropska služba Borel je na sastanku sa Blinkenom naglasio značaj daljeg produbljivanja strateškog partnerstva radi zajedničkog rješavanja spoljnopolitičkih, bezbjednosnih i globalnih izazova.

Razgovarali su o visokim cijenama energenata i globalnog uticaja te krize kao i o tranziciji na zelenu energiju.

Složili su se da treba da budu usvojena ambiciozna rješenja na predstojećoj UN konferenciji o klimi COP26. "Evropska unija i SAD dele važan i jedinstven odnos. Nastavićenmo blisko da saradjujemo ne samo zato što smo partneri već takodje zato što prijatelji i saveznici gledaju u nas i očekuju od nas da radimo zajedno u rešavanju globalnih izazova", rekao je Borel. Borel je pozdravio pokretanje Saveta o trgovini i tehnologiji u Pitsburgu, dvojica zvaničnika dogovorila su se da pokrenu dijalog i bezbednosti i odbrani do kraja godine. Dogovorili su se da pokrenu konsultacije EU-SAD o regionu Indo-Pacifika sa ciljem jačanja transatlantske saradnje i zajedničkog angažovanja u regionu. Dogovorili su se o sastancima na visokom nivou u dijalogu EU-SAD o Kini i o Rusiji, do kraja godine.

Bonus video: