Skupština Srbije odbila da raspravlja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Cilj rezolucije je da se zabrani svako propagiranje tog genocida, veličanje ratnih zločinaca i veličanje genocida nad bošnjačkim narodom, objasnio je poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović

3970 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslanici Skupštine Srbije odbili su da se dnevni red sjednice u utorak proširi raspravom o predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je podnio poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović.

Imamović je, obrazlažući predlog, rekao da je rezolucija potrebna nakon svih presuda Haškog tribunala, a zbog mira i pomirenja bošnjačkog i srpskog naroda, prenosi N1.

Cilj rezolucije je da se zabrani svako propagiranje tog genocida, veličanje ratnih zločinaca i veličanje genocida nad bošnjačkim narodom, objasnio je on.

Imamović je kao primjer tog veličanja genocida i ratnog zločinca naveo posljednji slučaj rukometne utakmice u Novom Pazaru i ponašanja navijača Crvene Zvezde, i konstatovao da dio odgovornosti za to snosi i Skupština, koja „ćutanjem podržava ove ideje i genocidne namjere“ na sportskim manifestacijama.

To je rezultat odobrenja koje daje državni vrh Srbije, koji često veliča genocid, a nerijetko i ratne zločince, ukazao je on.

Imamovićev predlog nije prihvaćen, kao ni onaj koji su dali poslanici Pokreta socijalista, koji je na listi Srpske napredne stranke (SNS), da se donese odluka o obrazovanju komisije za istragu i utvrđivanje broja žrtava agresije NATO 1999. godine.

Odbijen je i predlog poslanika SNS Miodraga Linte da se svim pripadnicima vojske i milicije Republike Srpske Krajine u Srbiji prizna u staž vrijeme koje su proveli u tim formacijama.

Bonus video: