Podrška jedinstvenim oružanim snagama BiH

Klaudio Gracijano poručio da 27-člani blok pridaje veliki značaj jedinstvu BiH

5655 pregleda 4 komentar(a)
Mašović i Gracijano danas u Sarajevu, Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Mašović i Gracijano danas u Sarajevu, Foto: Ministarstvo odbrane BiH

Najviši vojni zvaničnik Evropske unije izrazio je danas podršku jedinstvenim Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nakon što je lider bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio povlačenjem srpske komponente i formiranjem isključivo srpske armije unutar BiH.

Klaudio Gracijano, predsjedavajući Vojnog komiteta Evropske Unije, rekao je da je cilj njegove posjete da pokaže da 27-člani blok pridaje veliki značaj jedinstvu BiH.

„Prenosim podršku svih 27 da postoji podrška oružanim snagama,“ rekao je Gracijano na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, rekao je da su oružane snage jedina legalna i legitimna sila na cijeloj teritoriji BiH, na osnovu zakona o odbrani koji je usvojio nacionalni parlament.

„Sve drugo bi bilo smatrano paravojnom organizacijom“, rekao je Mašović.

Dodik, srpski član predsjedništva BiH, prijeti da će se Republika Srpska povući iz državnih institucija - oružanih snaga, najvišeg pravosudnog tijela i poreske uprave.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, u obraćanju parlamentu povodom aktuelne političke krize izazvane odlukom predstavnika RS da blokiraju institucije BiH, rekao je da je „neprihvatljivo poništiti dotignuća proteklih 26 godina.“

Bilo kakvo jednostrano rušenje državnih institucija bilo bi „veoma ozbiljno nazadovanje“ za BiH, rekao je Šmit.

Bonus video: