Vučić: Srbija je stabilizujući faktor na Balkanu, nemam račun van ove zemlje, ne mogu da ga zamrznu

Vučić je rekao da je zahtjev Bajdenu potpisalo nekoliko kongresmena iz Demokratske stranke, te da je on "jednopartijski", a da će se vidjeti "koliko će kongresmena da potpiše "srpsku" rezoluciju u narednih mjesec dana"

11773 pregleda 21 komentar(a)
Vučić prima vakcinu, Foto: BETAPHOTO
Vučić prima vakcinu, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom toga što Srbija nije među zemljama pozvanim na onlajn Samit za demokratiju koji organizuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, da "svako ima pravo da ocjenjuje tuđu demokratiju na način na koji hoće".

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara nakon primanja vakcine protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu rekao da "svako ima pravo da bira koga će da pozove".

On je rekao da je dokaz optužbi za korupciju protiv njega to što se "trudio da nabavi respiratore", kao i da to "nije dokaz nikakve korupcije" već njegove borbe.

Povodom zahtjeva grupe američkih kongresmena koji su od predsjednika SAD Džozefa Bajdena zatražili da razmotri uvodjeđe sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsjednika Srbije "da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije", Vučić je rekao da je "Srbija stabilizujući faktor na Balkanu".

Vučić je rekao da je taj zahtjev potpisalo nekoliko kongresmena iz Demokratske stranke, te da je on "jednopartijski", a da će se vidjeti "koliko će kongresmena da potpiše "srpsku" rezoluciju u narednih mjesec dana".

On je rekao da se ne plaši zamrzavanja imovine i računa u inostranstvu "jer ih nema".

"Molim ih da mi zamrznu imovinu u inostranstvu. Meni ne možete da nađete nijedan račun. Nemam nijedan račun van ove zemlje, ne mogu da ga zamrznu, niti imam pare niti imam račune", rekao je Vučić.

Nismo donijeli najpametnija rješenja u borbi protiv epidemije koronavirusa

Vučić je na Beogradskom sajmu treću dozu vakcine protiv koronavirusa i ponovo apelovao na građane da se vakcinišu.

On je kazao da preuzima dio krivice što država nije, kako je rekao, na vrijeme donijela najpametnija rješenja u borbi protiv epidemije.

"Mogli smo da uradimo a da ne bude suprotno Ustavu da vakcinisane besplatno liječimo, a da nevakcinisane takođe besplatno liječimo, ali samo do visine uplaćenih zdravstvenih doprinosa na godišnjem nivou, a ostalo da bude plaćeno. To bi bilo apsolutno fer. Na žalost, nisam se toga na vrijeme sjetio ili smo suviše vjerovali u savest i odgovornost ljudi. To je sad propalo i ne može više da bude provedeno u djelo", kazao je Vučić.

Dodao je da u prosjeku zdravstveni doprinosi na godišnjem nivou iznose 500-550 eura što je kako je rekao, nešto manje od troškova jednog dana bolničkog liječenja.

"Da smo to uradili imali bismo bolje rezultate u vakcinaciji, ali sad možemo samo da apelujemo na građane da se vakcinišu", rekao je predsjednik Srbije.

Najavio je da će zdravstveni radnici dobiti najveće povećanje plata u 2022. godini kao i da se razmišlja o dodatnoj nagradi za medicinare koji su podnijeli najveći teret borbe protiv epidemije.

Sa Hrvatskom zajedno radimo na rešavanju sudbine nestalih

Vučić je izjavio da Srbija zajedno sa Hrvatskom radi na nekoliko lokacija za koje se pretpostavlja da na njima ima stradalih Srba i Hrvata, koji se vode kao nestali.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara nakon primanja vakcine protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu, rekao da je to "najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje", da do sada nije bilo "velikih rezultata", ali da se "nada pomaku".

Prema njegovim riječima, među nestalima ima više Srba nego Hrvata, dok Hrvatska tvrdi suprotno, jer je među građane čiji nestanak istražuje ubrojala i Srbe koji "nisu želeli da žive u Hrvatskoj".

On je na pitanje da prokomentariše stav opozicije prema rešavanju problema na Kosovu i Metohiji rekao da iz opozicije pokušavaju da problem svedu na "optuživanje Srba", i da je "oprobani recept da su svi Srbi na sjeveru Kosova kriminalci".

Na Balkanu postoji tajkunsko-kriminalni savez koji mora da sruši Srbiju

Vučić je ocijenio je danas da na Balkanu postoji "tajkunsko-mafijaško-kriminalni savez" koji kako je rekao, mora da sruši Srbiju.

Vučić je kazao da u tom savezu ima ljudi iz Srbije, "okupiranih djelova" zemlje kao i iz drugih država, uključujući i one sa Zapada koji su priznali nezavisnost Kosova i rade na razvlašćivanju Republike Srpske.

"Šta ćete da kažete kad je glavna vijest da je Srbija ubjedljivo najuspješnija u privlačenju direktnih stranih investicija jer više od 60 odsto ukupnih investicija u regionu je u Srbiji. Oni nisu vjerovali da Srbija može ovako brzo da se podigne poslije razaranja 90-ih godina, a posebno poslije 2000. godine. Nikome od njih ne treba ekonomski jaka Srbija. Za njih će samo uništena Srbija biti dobra, demokratska Srbija", rekao je Vučić.

Kazao je da je prethodnih dana, u medijima u regionu koje kako je naveo, kontrolišu "Dragan Đilas i Dragan Šolak", bio optuživan za ratne zločine, za navodno prebijanje ratnih zarobljenika u Petrinji 1991. godine.

"U tom mjestu nikad u životu nisam bio a u avnojevskoj Hrvatskoj nisam bio od početka rata 1991. do 1995. godine. Kad su shvatili da je to lako i jednostavno dokazati, prestali su sa tom pričom. Poslije su počeli sa pozivima da budu zamrznuti moji računi u inostranstvu a ja nemam niti sam ikad imao ijedan račun van Srbije. Nisam ja Đilas ili Šolak", kazao je Vučić.

Bonus video: