Eskobar: Otvorena mogućnost da se povuku odluke koje je Dodik donio

"Svi smo saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo. To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona“, rekao je Eskobar

3008 pregleda 2 komentar(a)
Dodik i Eskobar, Foto: predsjednistvobih.ba
Dodik i Eskobar, Foto: predsjednistvobih.ba

Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, izjavio je da je susret koji je imao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom bio produktivan.

"Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je donio, ali i najavio, a koje se tiču prenosa nadležnosti da bi mogli nastaviti razgovore o ekonomskom razvoju", rekao je novinarima u Sarajevu specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Američki zvaničnik je tokom dana, u odvojenim susretima, razgovarao sa Željkom Komšićem predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), te članovima Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, javio je Radio Slobodna Evropa.

Sastao se i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamerntarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH).

"Svi smo saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo. To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona“, rekao je Eskobar.

Ukazao je i kako je potpuno ubijeđen da će Evropa shvatiti, u jednom razumnom vremenskom periodu, da BiH treba biti dio Evropske unije.

"Naravno da sam sa svojim sagovornicima govorio o svim ovim temama, ali isto tako je veoma bitno da potcrtam da ono što moramo obezbijediti je da BiH ostane jedinstvena, suverena, sa teritorijalnim integritetom“, istakao je Eskobar.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je poslije razgovora sa Eskobarom izjavio da ništa što se tiče promjena granica koje su definisane u Dejtonu neće biti prihvatljivo SAD.

Takođe, član Predsjedništva BiH iz redova Bošnjaka, založio se za potrebu finalizaciju ugovora BiH o granici sa Srbijom i Hrvatskom. Bosna i Hercegovina od tri zemlje sa kojima se graniči, sa dvije, Srbijom i Hrvatskom, nije uspjela da riješi pitanje granica.

Dodik: Republika Srpska nastavlja sa prenosom nadležnosti

Milorad Dodik je nakon susreta sa Gabrijelom Eskobarom rekao da će Republika Srpska nastaviti sa prenosom nadležnosti sa države na entitet.

Kako je kazao, u ponedjeljak će nastaviti sa razgovorima sa koalicionim partnerima o prenosu nadležnosti, te najavio da u utorak, 9. novembra putuje u Tursku gdje će razgovarati sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine (BiH) entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Ekonomski potencijali

Inače, Eskobar je novinarima rekao da je u BiH došao da razgovara i o, kako se izrazio, nevjerovatnom ekonomskom potencijalu koji posjeduje Balkan. Dodao je da je Balkan najbrže rastući dio Evrope trenutno.

"Upravo radi ovog nevjerovatnog ekonomskog rasta, doduše dozvolite mi da kažem da BiH ne dijeli sve parametre tog rasta, ali upravo radi tog velikog rasta u regionu je razlog što ćete biti potrebni Evropi“, naveo kazao je Eskobar.

Stoga, dodao je on, potrebno je učiniti dvije stvari učiniti.

"Jedna je da obezbijedimo da BiH dijeli te parametre rasta sa ostatkom regiona, a druga je da Evropa prepozna ekonomski potencijal koji ovaj region ima", ukazao je Eskobar.

Ekcobar je zaključio kako politička kriza povećava nedostatak povjerenja kod investitora da bi ovdje investirali.

Bonus video: