Nakon otkazivanja uklanjanja i zabrane skupa

Beograd: Policija čuva mural ratnom zločincu Ratku Mladiću

Mural sa likom Ratka Mladića, haškog osuđenika i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osvanuo je nedavno na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, na Vračaru u Beogradu

10335 pregleda 29 komentar(a)
Mural Ratku Mladiću, Foto: Screenshot/Youtube
Mural Ratku Mladiću, Foto: Screenshot/Youtube

Nakon što je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila, pa otkazala uklanjanje murala osuđenom haškom zatvoreniku Ratku Mladiću i to zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo skup, ministar Aleksandar Vulin otišao je korak dalje i postavio policiju da čuva grafit, piše danas Nova.rs.

Mural sa likom Ratka Mladića, haškog osuđenika i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osvanuo je nedavno na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, na Vračaru u Beogradu.

Dan kasnije, nepoznata osoba docrtala je na Mladićevim rukama krv, aludirajući na zločine koji su počinjeni za vrijeme sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH), piše Nova.rs.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila je za 9. novembar uklanjanje murala.

Skup je prijavljen policiji, ali je morao biti otkazan, jer su organizatori iz MUP Srbije primili rješenje o zabrani skupa.

U obrazloženju se navodi da bi moglo doći do "međusobnog fizičkog sukoba zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu".

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin ovim povodom je poručio: "Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao "Kosovo", a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemjerno, podlo i vođeno zlom namjerom. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava. Beograd je grad antifašista i pobjednika i niko to svojom zlobom neće promijeniti. Skup je zabranjen", poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Iz inicijative su zatim saopštili da se neće pojaviti i da neće ukloniti Mladićev mural.

"Dugujemo svima objašnjenje zašto", napisali su u saopštenju za medije i dodali: "Saopštenje MUP i ministra Vulina, u kome govore o "slikama krvavih srpskih glava" ako dođe do krečenja murala smo dobro razumjeli. Njegove paramilitarne formacije, kao što je Levijatan, bi nam razbile glave, a njegova policija nas ne bi zaštitila."