Hrvatska uvodi kovid potvrde za ulazak u javne ustanove i državne institucije

Premijer Andrej Plenković naglasio važnost vakcinacije protiv Kovida-19

4575 pregleda 1 komentar(a)
Plenković, Foto: Reuters
Plenković, Foto: Reuters

Hrvatska od ponedjeljka uvodi kovid potvrde za ulazak u javne ustanove i državne institucije, najavio je premijer te države Andrej Plenković.

On je naglasio važnost vakcinacije, ukazujući na današnje podatke da od osam najmlađih umrlih od korone, starih između 48 i 59 godina, niko nije bio vakcinisan, prenosi Hina.

„Stalno govorimo da je ovo kolektivni napor i još jednom želim da pošaljem poruku našim građanima – protiv kovida se možemo boriti samo svi, ne može se boriti samo dio građana jer bolest pogađa sve“, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

On je ponovio najavu Nacionalnog štaba da se od ponedjeljka uvode kovid potvrde za ulaz u javne ustanove i državne institucije.

Ukazujući na današnje podatke o vrlo visokom broju zaraženih i 66 umrlih, Plenković je ocijenio kako to govori koliko je intenzivan četvrti talas epidemije koronavirusa.

„Od 66 umrlih, 50 nije bilo vakcinisano ni jednom dozom, dvoje samo jednom dozom, a 14 s obje doze, pri čemu su oni uglavnom bili starije dobi s pratećim bolestima”, rekao je on.

Plenković je rekao da je posebno alarmantan podatak da od osam najmlađih, od 66 koji su umrli su ljudi između 48 do 59 godina, niko nije bio vakcinisan.

“Taj podatak još jednom govori koliko je važno da se intenzivira vakcinacija“, poručio je Plenković.