Dodik: Neću žrtvovati mir u BiH zbog RS

Lider bosanskih Srba ponovio da Republika Srpska namjerava da se povuče iz ključnih bosanskih institucija

6277 pregleda 11 komentar(a)
Dodik, Foto: Rojters
Dodik, Foto: Rojters

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik, čije secesionističke ideje prema mišljenju analitičara ugrožavaju mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini, kazao je u jučerašnjem intervjuu za Rojters da nijedan politički cilj nije vrijedan žrtvovanja mira u Bosni.

”Nijesam spreman da žrtvujem mir zbog bilo čega”, kazao je Dodik,. “Nijesam spreman da žrtvujem mir za borbu za Republiku Srpsku”.

Dodik je ove komentare iznio u trenutku kada Bosna prolazi kroz najtežu političku krizu od kraja rata 1990-ih, oživljavajući strahove od novog konflikta nakon što su bosanski Srbi krajem jula blokirali rad centralne vlade dok je Dodik najavio mjere koje bi podrile ključne državne institucije.

Dodik je u razgovoru za britansku agenciju ponovio da će se Republika Srpska povući iz oružanih snaga BiH, vrhovnog sudskog tijela i poreske administracije.

On tvrdi da te tri institucije - koje predstavljaju okosnicu državne bezbjednosti, vladavine prava i fiskalnog sistema - osnovane na bazi odluka međunarodnih mirovnih izaslanika, nijesu u skladu sa ustavom i da su se pokazale beskorisnim.

Njegov tim će predložiti ove inicijative, kao i poništenje oko 140 zakona koje su uveli mirovni izaslanici, parlamentu RS do kraja novembra, kazao je Dodik za Rojters.

”Povući ćemo se iz dogovora (o zajedničkoj vojsci) i dati šestomjesečni rok za izradu nacrta propratnog zakona”, kazao je on, ostavljajući otvorenom mogućnost diskusije o izmjenama unutar snaga za koje tvrdi da nijesu funkcionalne i da su preskupe.

Međunarodni mirovni izaslanik u BiH, Kristijan Šmit, upozorio je u Savjetu bezbjednosti UN u izvještaju prošle nedjelje da su Dodikovi potezi “ekvivalent secesiji bez zvaničnog proglašenja”

Šmit je kazao za Rojters da bi za međunarodnu zajednicu crvena linija bilo povlačenje Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga.

Dodik je prethodno tvrdio da mu je cilj puna autonomija RS unutar Bosne, a ne secesija, što ne bi uticalo na teritorijalni integritet države.

Bonus video: