državu nazvao neuspjehom zapada

Dodik: Srbi trajno nezadovoljni položajem u BiH

Društvo u BiH je "duboko podijeljeno" i ta zemlja ni u čemu ne može da se poredi sa Jugoslavijom, ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH

2244 pregleda 9 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da ta zemlja predstavlja neuspjeh Zapada i da su Srbi trajno nezadovoljni položajem u njoj.

"Mi smo trajno nezadovoljni položajem u BiH. Mi smo rekli da ćemo povući saglasnost na ukidanje vojske Republike Srpske, koja je ranije isforsirana primjenom političke sile. Reći ćemo: imamo šest mjeseci, možemo se dogovoriti, prepolovite brojčano vojsku BiH, prepolovite troškove, ali vojna imovina mora da bude riješena, a ne da bude blokirana već 20 godina", rekao je Dodik za RTS.

Dodik, lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Republici Srpskoj, kazao je da se "nastavlja satanizacija" Srba i njihovih vodja, usmjerena na smanjivanje ingerencija tom entitetu BiH.

Naveo je da je društvo BiH "duboko podijeljeno" i da ta zemlja ni u čemu ne može da se poredi sa Jugoslavijom.

"Niti je BiH ozbiljna zemlja kao što je bila Jugoslavija, niti je zajednička zemlja kao što je to bila Jugoslavija, niti ima zajedničku vojsku, dodao je.

Komentarišući izjavu ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković da on blokira mir i napredak u BiH i da "gradi berlinski zid na entiteskim granicama", Dodik je rekao da bi bilo odlično da je "samo jedna osoba problem".

"Ja bih volio da sam tako moćan i da mogu sve sam da radim, ali nisam sam. Jesam ja eksponiran, ali iza tog stava da su razgradili Dejtonski sporazum stoji znatna većina našeg stanovništva u Republici Srpskoj", naveo je Dodik.

O odnosu Srba i Hrvata Dodik kaže da bi "objektivno trebalo početi sa gradnjom boljih odnosa", jer sada ima malo otvorenih pitanja između ta dva naroda, ako se ostavi po strani istorija sa dosta međusobnih zločina.

Dodik je rekao da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan "bio spreman da podrži dogovor" svih naroda unutar BiH.

"Turska je moćna zemlja i Erdogan je moćan predsjednik. Ja sam njega obavijestio o situaciji, da mi gubimo ovlašćenja, da nije dobro ni za Bošnjake da se pravi atmosfera podjela, i da Hrvati imaju primjedbe", dodao je Dodik.