češka podržala inicijativu

RSE: Njemačka od EU traži sankcije za zvaničnike Republike Srpske, Mađarska protiv

Sastavljanje dokumenta sa predlozima za sankcije, koji treba da izradi EEAS, redovna je procedura kada se na nivou EU pokreće pitanje sankcija protiv neke zemlje ili entiteta

7605 pregleda 6 komentar(a)
Dodik i Orban, Foto: Twitter/@SNSDDodik
Dodik i Orban, Foto: Twitter/@SNSDDodik

Njemačka je u organima Evropske unije pokrenula pitanje sankcija protiv zvaničnika Republike Srpske koji ugrožavaju Dejtonski sporazum, čemu se oštro suprotstavila Mađarska, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

RSE navodi da je Njemačka zatražila od Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) da izradi dokument sa predlozima za sankcije protiv zvaničnika tog entiteta Bosne i Hercegovine.

O tom pitanju se raspravljalo na današnjem sastanku političkog i bezbjednosnog komiteta EU, na nivou ambasadora članica, a njemačku inicijativu snažno je podržala Češka.

Međutim, više izvora sa sastanka potvrdilo je za RSE da je inicijativa naišla na oštar otpor Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se 6. novembra sa srpskim članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Laktašima. Orban nikada nije zvanično posjetio Sarajevo, glavni grad BiH.

Sastavljanje dokumenta sa predlozima za sankcije, koji treba da izradi EEAS, redovna je procedura kada se na nivou EU pokreće pitanje sankcija protiv neke zemlje ili entiteta.

Priprema tog papira ne zahtijeva jednoglasnost država članica EU, ali bi EEAS više voljela da ima podršku svih članica, rekli su izvori za RSE.

Sama odluka o sankcijama donosi se konsenzusom svih država članica EU.

Njemačka inicijativa dolazi u vrijeme Dodikovih najava povlačenja saglasnosti Republike Srpske na formiranje institucija BiH.

U pismu članovima Predsjedništva BiH, američki državni sekretar Entoni Blinken danas je ponovio stav Vašingtona da će jednostrano povlačenje iz državnih institucija BiH biti praćeno uvođenjem sankcija.