N1: Vijetnamski radnici premješteni u Kaštel Ečka, neistiniti navodi Ministarstva za rad

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je inspekcija rada stalno na terenu a da je u srijedu naloženo da se radnici u fabrici "Linglong" u Zrenjaninu izmjeste i imaju bolje uslove

6518 pregleda 2 komentar(a)
Vijetnamski radnici, Foto: BETAPHOTO
Vijetnamski radnici, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 18.11.2021. 19:57h

Vijetnamski radnici premješteni su u Kaštel Ečka, koji funkcioniše kao hotel s tri zvjezdice, i tu se trenutno nalazi njih 89, javila je reporterka N1 sa lica mjesta.

Ona prenosi da su radnici dovedeni autobusima gradskog prevoza, praćeni kineskim menadžerima u džipovima, kao i da se ispred ulaza u hotel nalazi nekoliko luksuznih automobila i jedna policijska patrola.

Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma "Linglong" u Zrenjaninu, u Srbiji, juče su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smještajnih kapaciteta u kojima borave.

N1 piše da su pojedini mediji još sinoć prenijeli saopštenje Ministarstva za rad za koje taj medij tvrdi da je poslato samo odabranim redakcijama, da su radnici u zrenjaninskom "Linglongu" preseljeni na drugu lokaciju, i to prema rješenju Sektora za vanredne situacije MUP-a.

N1 piše da je ekipa te televizije otišla i jutros u industrijsku zonu Zrenjanina i kako kažu uvjerila se da su navodi Ministarstva za rad neistiniti.

Tek danas, kasno popodne, počela je ta akcija.

N1 navodi da je ta televizija prije šest dana objavila snimke iz kampa u kome su smješteni vijetnamski radnici.

Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište "Linglonga", a organizacija Astra, koja je i podnijela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Aktivisti Solidarne kuhinje su juče jednog radnika iz Vijetnama odveli u Beograd i kako saznaje reporterka N1 njemu je pasoš vraćen.

Angažovani su i advokati koji će dalje da rade na rješavanju njegovog pravnog statusa.

Za razliku od prethodnih dana, danas je u blizini smještaja vijetnamskih radnika bilo mnogo medijskih ekipa, a radnici su slobodno davali izjave i pokazivali dokumentaciju novinarima.

Kažu da su razočarani odnosom kompanije prema njima i da uslovi nisu onakvi kakvi su im obećani kada su prihvatili radno angažovanje na izgradnji fabrike guma "Linglong".

Jedan od vijetnamskih radnika koji govori engleski jezik se obratio medijima i govorio o nehumanim uslovima u kojima žive i rade.

"Od kada smo došli ovdje, ništa nije kako treba. Sve je drugačije nego u dokumentima koje smo potpisali u Vijetnamu. Život ovdje je loš, hrana, ljekovi, voda… sve je loše. Našu kompaniju je baš briga za nas, nema para, zadržavaju naš novac, došao sam ovdje prije četiri mjeseca, a primio sam platu samo za jedan mjesec. Drže moj pasoš i moju vizu, ne možemo da promijenimo ni posao, ni zemlju", rekao je radnik iz Vijetnama.

Oglasila se i kompanija "Linglong" koja je saopštila da vijetnamski radnici nisu njeni uposlenici, već ih je angažovao izvođač radova, takođe kineska kompanija TEPC, odnosno njen ogranak u Beogradu, prenosi Nova.rs.

Kompanija navodi da je netačna informacija da u naselju koje su mediji posjetili stanuje bilo koji zaposleni "Linglonga".

Oni naglašavaju da "Linglong" kao investitor ne želi da izbjegava bilo kakvu vrstu odgovornosti.

"Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obavještavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavijestiti o vrijednostima za koje bismo željeli da primjenjuju. Od izvođača je zahtijevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premjeste u drugi bolji smještaj, od izvođača smo dobili informaciju da su im pasoši vraćeni", zaključuje se u saopštenju kompanije "Linglong".

Brnabić: Vlada će insistirati na tome da radnici u Linglongu imaju bolje uslove

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je inspekcija rada stalno na terenu a da je u srijedu naloženo da se radnici u fabrici "Linglong" u Zrenjaninu izmjeste i imaju bolje uslove, prenosi agencija Beta.

Brnabić je za televiziju B92 kazala da će Vlada insistirati na tome da se radnici izmjeste i da imaju bolje uslove.

"Rekla sam nekoliko puta i ponoviću - svi koji posluju u Srbiji moraju da posluju u skladu sa našim zakonima, uključujući i Zakon o radu. Ono što nije redu, mogu da uvjerim sve građane da će Vlada i nadležne službe reagovati", navela je predsjednica Vlade Srbije.

Brnabić je ocijenila da se evroposlanica Zelenih, Viola fon Kramon oglašava na sve teme u Srbiji, "koliko god unutrašnje bile".

"Fon Kramon Srbiji spočitava borbu Srbije protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", tvrdi Brnabić i dodaje da "čak i lobira za to da čak i pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, to urade.

"Ali istovremeno (Fon Kramon) dolazi i komentariše "Linglong" i vijetnamske radnike ili kineske radnike. Dakle, sve što može da našteti Srbiji vi možete da nađete tu Violu Fon Kramon", navela je Brnabić.

Ona je dodala da se Fon Kramon toliko miješa u unutrašnje stvari u Srbiji da je "ušla u izbornu trku u Srbiji", navodeći da ima svoje favorite u Srbiji koje podržava.

Premijerka je navela da ne isključuje mogućnost da su napadi na fabriku "Linglong" organizovani protiv kineskih investicija.

"U početku je problem fabrike "Linglong" bila zaštita životne sredine, sada su svi to zaboravili i fokusirali se na radnike tamo, prekosjutra će biti nešto novo. Linglong će biti najveća fabrika na prostoru bivše Jugoslavije", rekla je Brnabić.

Bonus video: