Izgorio autobus iz Sjeverne Makedonije u Bugarskoj, stradalo 46 osoba

Direktor bugarske Nacionalne istražne službe kazao je da su greška vozača ili iznenadni tehnički kvar autobusa mogući razlozi nesreće

58442 pregleda 23 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2021. 08:47h

Najmanje 46 osoba, većinom turista iz Sjeverne Makedonije, poginulo je pošto se zapalio autobus na auto-putu u zapadnoj Bugarskoj, saopštili su zvaničnici. Među žrtvama su i djeca, a sedmoro preživjelih je prebačeno u bolnicu zbog opekotina.

Bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je u nesreći poginulo 46 ljudi, prenosi Rojters. Bugarski mediji javljaju da se nesreća dogodila noćas oko tri sata na auto-putu Sofija-Blagojevgrad, kod mjesta Bosnek, na 31. kilometru od Sofije.

Zvaničnik bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Nikolaj Nikolov izjavio je za nacionalnu televiziju da je sedam osoba sa opekotinama prebačeno kolima hitne pomoći u bolnicu "Pirogov" u Sofiji. Najmlađi pacijent ima 15 godina.

"Autobus se prevrnuo i zapalio, ili se zapalio pa se prevrnuo", izjavio je Nikolov.

U autobusu su bile 53 osobe. Većina žrtava je iz Sjeverne Makedonije, saopštio je zvaničnik ambasade te zemlje u Sofiji, kako prenosi RTS.

Sjevernomakedonska agencija MIA prenijela je da je među poginulima i 12 maloljetnih lica, od kojih su dvojica bili braća blizanci.

Autobus je sinoć oko devet sati prešao granicu na prelazu Kapetan Andrejevo.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev i privremeni premijer Stefan Janev razgovarali su telefonom sa predsjednikom vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim, koji je najavio dolazak u Bugarsku i posjetu preživelima.

Na tom dijelu auto-puta, teška saobraćajna nesreća dogodila se i 1996. godine, kada je poginulo 16 ljudi.

Sumnjaju na dva moguća uzroka nesreće

Direktor bugarske Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov kazao je da su greška vozača ili iznenadni tehnički kvar autobusa mogući razlozi nesreće.

Sarafov je obavijestio da su u izgorelom autobusu bila 52 putnika, od kojih 12 dece. Prve informacije govore da nema bugarskih državljana, prenosi Sloboden pečat.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov, koji je bio na mjestu nesreće autobusa sa premijerom Stefanom Janevim, rekao je da će uzrok biti detaljno razjašnjen tokom istrage, piše Nova.rs.

On je istakao da su pored izgorjelog autobusa bila još tri, a autobus koji je izgorio se kretao posljednji.

Autobus je uništio zaštitnu ogradu na auto-putu, a sasvim je moguće da je do požara došlo u kontaktu autobusa sa zaštitnom ogradom, rekao je Raškov.

Autobus je saobraćao na relaciji Istanbul-Skoplje.

Zaev: Ne znamo da li su makedonski državljani, pretpostavljamo da su Makedonci

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izrazio je saučešće zbog stradalih u saobraćajnoj nesreći.

Zaev je u izjavi za BNT rekao da su ga o nesreći obavijestili bugarski predsjednik Rumen Radev i premijer Stefan Janev, prenosi MIA. On je rekao da odmah kreće za Bugarsku, a tamo su upućene kompetentne ekipe iz Sjeverne Makedonije, prenosi Nova.rs.

„Ne znamo da li su makedonski državljani, ali pretpostavljamo da su Makedonci. Obavijestio sam makedonske službe da pripreme naše ekipe i da stignu na lice mjesta. Idem u Bugarsku da posjetim ljude u bolnici. Tragično je da među žrtvama ima djece. Bićemo veoma zahvalni bugarskim vlastima ako otkriju razloge incidenta i podijele ih sa Sjevernom Makedonijom“, rekao je Zaev za TV Nova i dodao:

„Građani Bugarske i Sjeverne Makedonije će sigurno željeti da znaju šta se dogodilo. Znamo da je ovo veliki požar i da su ljudi poginuli zbog njega, ali da li je izbio u saobraćajnoj nesreći ili prije ili zbog nje, kazaće stručnjaci. Velika tragedija, veliki je naš bol i saučešće svim porodicama žrtava. Neka Gospod upokoji duše i pomoli se za dobro zdravlje preživjelih. Prve informacije su da su se vraćali sa putovanja iz Istanbula“, rekao je Zaev.

Bonus video: