autobuska nesreća u bugarskoj

„Djeca su počela da plaču”

Učenica devetog razreda škole iz okoline Skoplja među žrtvama autobuske nesreće u Bugarskoj

4699 pregleda 1 komentar(a)
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI

Seoska škola u Sjevernoj Makedoniji zatvorena je rano juče pošto se saznalo da su 14-godišnja Anisa Iseni i njena majka među 45 žrtava stravične autobuske nesreće u Bugarskoj.

Anisa, učenica devetog razreda, i njena majka Fikrija (37) bile su u autobusu koji je vraćao turiste iz Istanbula u Skoplje kada je udario u zaštitnu ogradu prije zore u utorak. Preživjelo je samo sedam putnika.

”Kada su čuli vijest, djeca su počela da plaču i nisu mogli da se koncentrišu”, izjavila je za Rojters Semira Idrizi, dermatolog u školi “Naim Frašeri” u selu Studeničani, 23 km od Skoplja.

Pokazujući na klupu u kojoj je sjedjela Anisa, Idrizi je rekla: “Bila je veoma pametna djevojčica. Imala je fantastične ocjene iz svih predmeta.”

Njena majka Fikrija je bila nastavnica makedonskog jezika u školi koju pohađaju pretežno etnički Albanci.

Anisin rođak Fati Iseni rekao je da je djevojčica poslala puno fotografija iz Istanbula u ponedjeljak. “Bila mi je kao ćerka. Živjeli smo u istoj kući,” rekao je plačući. “Njen otac je zanijemio od bola.”

Spisak putnika koji su objavili mediji u Skoplju pokazao je da je većina žrtava, među kojima je 12 učenika, iz etničke albanske manjine Sjeverne Makedonije.

Vlada u Skoplju je proglasila trodnevnu žalost i spustila zastave na pola koplja. I vlade Bugarske i Kosova su proglasile srijedu za dan žalosti za žrtvama.

Oko 250 đaka iz skopske škole “Ismail Ćemali” položilo je cvijeće na spomenik Skenderbergu u prijestonici u čast petoro učenika, svi iz porodice Jahi, koji su sa majkom poginuli u nesreći, prenio je Rojters.

U bugarskoj prijestonici Sofiji, građani su ostavljali cvijeće i igračke ispred ambasade Sjeverne Makedonije kako bi izrazili saučešće.

Bugarske vlasti su nastavile istragu povodom nesreće, pri čemu su ljudska greška ili tehnički problem i dalje najvjerovatniji faktori, iako se ispituju i uslovi na dijelu auto-puta gdje je došlo do nesreće.

Rođaci poginulih i preživjelih okupili su se u bolnici Pirogov u Sofiji sa strepnjom iščekujući nove informacije.

Isa Došljak (47), koji je u tragediji izgubio suprugu i dvoje rođaka, rekao je Rojtersu da je dobio informacije da će danas biti urađene analize DNK, ali da još nije siguran kada tijela njegovih voljenih mogu biti dopremljena kući.

Preporučujemo za Vas