Ambasador Velike Britanije u Prištini zabrinut zbog retorike predstavnika Kosova i Srbije

"Dio ovoga je i priznanje da je kompromis, a ne ustupak, neophodan za postizanje konačnog sporazuma koji zadovoljava obije strane i njihove građane. Javna i politička sfera to moraju da shvate i prihvate", rekao je Abot

3542 pregleda 1 komentar(a)
Priština, Foto: Shutterstock
Priština, Foto: Shutterstock

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot izrazio je danas zabrinutost zbog retorike predstavnika Kosova i Srbije prije i poslije dijaloga i ocijenio da se time "zatvara prostor za pregovore i ograničava potencijal za promjene".

U intervjuu za prištinsku agenciju Telegrafi, ambasador Abot je istakao da Britanija nastavlja da podržava normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog koji pomaže EU, i da će novi britanski izaslanik raditi na podršci ovom procesu.

"Podržavamo dijalog jer smatramo da je u interesu građana obije zemlje da se postigne sporazum koji će omogućiti Kosovu i Srbiji da se u potpunosti integrišu u međunarodnu zajednicu, rješavaju pitanja iz prošlosti i grade bolju budućnost Kosova i Srbije. To je od vitalnog značaja za bezbjednost Zapadnog Balkana u cjelini. Svaki sporazum koji koristi građanima svih zajednica na Kosovu i Srbiji i garantuje njihovu bezbjednost biće podržan od Velike Britanije", kazao je Abot.

Istakao je da se i Srbija i Kosovo moraju u dobroj namjeri uključiti u proces dijaloga.

"Dio ovoga je i priznanje da je kompromis, a ne ustupak, neophodan za postizanje konačnog sporazuma koji zadovoljava obije strane i njihove građane. Javna i politička sfera to moraju da shvate i prihvate", rekao je Abot.

Odgovarajući na pitanje o procesu provjere zaposlenih u pravosuđu, rekao je da oni već neko vrijeme podržavaju napore za jačanje vladavine prava na Kosovu.

"Radili smo sa pravosuđem i vladom na sprovođenju funkcionalnog pregleda cjelokupnog pravosudnog sistema, kao i njegovog rada na procjeni opcija za sprovođenje procesa provjere za pravosuđe. Tako da mi je drago da vidim napredak. Ali u svakoj zemlji u kojoj postoji takav sistem provjere, to je uvijek delikatan proces koji zahtjeva razboritost da bi se uspješno primijenio. Iz tog razloga, ohrabrili smo vladu da se o tome konsultuje sa Venecijanskom komisijom i da pažljivo sasluša zabrinutost drugih međunarodnih partnera", kazao je britanski ambasador.

Bonus video: