Srbija se budi

”Autokratija, nedostatak medijskih sloboda i slobode govora, urušavanje svih državnih institucija, primitivizam u vladajućim strukturama i nemilosrdno napadanje svakog ko im se suprotstavi su zastrašujući”, izjavila je za “Vijesti” Nišlijka Sandra Stanković

37102 pregleda 71 komentar(a)
Foto: ZORANA JEVTIC
Foto: ZORANA JEVTIC

Hiljade građana blokiralo je juče glavne puteve i mostove širom Srbije na antivladinim protestima protiv dva nova zakona za koje ekološki aktivisti kažu da će stranim kompanijama dozvoliti da eksploatišu lokalne resurse.

Vlada Srbije je ponudila mineralne resurse kompanijama, uključujući kinesku rudarsku Ziđin i međunarodni Rio Tinto. Aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da će ti projekti zagaditi zemlju i vodu u Srbiji.

Protesti koje su organizovali grupe građana i udruženja okupljeni oko “Ekološkog ustanka”, zbog najave otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i usvajanja izmjena Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, održani su u više od 50 gradova.

U više gradova desili su se incidenti koje su izazivale grupe mladića za koje se vjeruje da su navijači, a najviše povrijeđenih bilo je na skupu u Novom Sadu.

“Autokratija, nedostatak medijskih sloboda i slobode govora, urušavanje svih državnih institucija, primitivizam u vladajućim strukturama, i nemilosrdno napadanje svakog ko im se suprotstavi su zastrašujući”, izjavila je za “Vijesti” Sandra Stanković, koja je prisustovala jučerašnjim protestima u Nišu.

Srbija protest, Srbija protesti
foto: BETAPHOTO

Protesti građana Niša kojima je, prema procjenama, prisustvovalo između 10.000 i 15.000 ljudi, protekli su bez incidenata.

Stankovićka, koja je ljekarka, stekla je utisak da su juče izašli prosvećeniji, urbaniji ljudi te da nije bilo huligana koji uzvikuju nacionalističke parole.

Ona je “Vijestima” rekla da su građani najviše uplašeni zbog zagađenja okoline i zakona o eksproprijaciji.

Zakon o referendumu usvojen prošlog mjeseca otežaće ljudima da protestuju protiv projekata koji zagađuju okolinu, a novi zakon o eksproprijaciji državi olakšava sticanje privatnog zemljišta.

Srbija protest, Srbija protesti
foto: BETAPHOTO

“Objektivno, moram da pohvalim angažovanje vlasti tokom pandemije kovida-19, u vidu opremanja i izgradnje bolnica, povećanja plata zdravstvenim radnicima, zapošljavanja mladog medicinskog kadra i nabavke vakcina”, kazala je Stanković. Kao pozitivnu stvar je navela i izgradnju puteva, aerodroma, uspostavljanje brojnih aviolinija.

Glavobolja za Vučića

Agencija Rojters ocjenjuje da su protesti glavobolja za Srpsku naprednu stranku predsjednika Aleksandra Vučića uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora sljedeće godine.

“Razlog (za protest) je da zaštitimo našu zemlju, vodu i vazduh. Ne želimo da budu jeftino prodati”, rekao je Rojtersu Stefan, student koji je protestovao u Beogradu.

Rio Tinto je obećao da će poštovati sve ekološke standarde Srbije i Evropske unije, ali ekolozi kažu da će planirani rudnik litijuma u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara nepovratno zagaditi pijaću vodu u toj oblasti.

Demonstrant Miljan Dželatović je rekao da su ga na proteste podstakli snimci ekološke štete koju su navodno izazvale rudarske aktivnosti Rio Tinta u drugim zemljama.

Srbija protest, Srbija protesti
foto: BETAPHOTO

“To je direktni uzrok (protesta), ali naravno - za svih tih 10 godina koliko živimo u zarobljenoj zemlji, u zadavljenom, u institucijama paralizovanim voljom jednog čovjeka, i konačno - Srbija se probudila i sada svi zajedno idemo dok ne pobijedimo, nema povratka”, izjavila je potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić.

Vučić je na svom Instagram profilu objavio fotografiju iz mjesta Gornje Nedeljice kod Loznice, gdje je Rio Tinto već počeo da kupuje zemljište za svoj projekat.

Predsjednik je rekao da će, kada bude završena ekološka studija o tom projektu, sazvati referendum i omogućiti narodu da odluči o tome hoće li projekat proći.

Srbija protest, Srbija protesti
foto: BETAPHOTO

“Tu sam da saslušam svaki vaš problem i primjedbu. Na nešto ćemo naći odgovor, na nešto nećemo, ali ću da saslušam sve”, rekao je juče Vučić u prvom obraćanju mještanima sela iz Jadarskog kraja.

On je kazao da je pozvao i “one koji su najglasniji u protestu” da dođu da o problemima razgovaraju i dodao da ne zna da li će oni doći nakon što “završe sa blokadama”.

Nemamo rezervnu zemlju

Najveći problem su planovi Rio Tinta u vezi sa deponijom ili odlagalištem jalovine, koju ta kompanija želi da napravi na području Jadra, između dvije rijeke u dolini koja je sklona poplavama, kao i to što Rio Tinto radi netransparentno pa mještani ne dobijaju informacije, rekli su Vučiću građani jadarskih sela.

Borisav Karajičić iz Gornjih Nedeljica je Vučiću rekao da je ključni problem što mještani ne žele rudnik i da je “sve počelo od te deponije dugačke dva kilometara, koja će uništiti dolinu Jadra”.

“U dolini Jadra imamo 22 sela koja će biti uništena - vidjeli smo u Boru kako je, ali tamo je problem nastao prije 100 godina, a ovdje to možemo da spriječimo. Sada je bitno da stanete iza nas, mi nemamo rezervnu zemlju - molim vas da se zauzmete da se rješavaju ti problemi”, rekao je Karajičić predsjedniku Srbije.

Srbija protest, Srbija protesti
foto: BETAPHOTO

Vučić i drugi srpski zvaničnici su osudili proteste i kažu da ih finansira Zapad kako bi destabilizovao zemlju i doveo opoziciju na vlast.

Ministar odbrane Nebojše Stefanović izjavio je juče da dok opozicija pokušava da blokira puteve u Srbiji, predsjednik Vučić razgovara u Loznici sa narodom, prenijela je Beta.

On je u pisanoj izjavi naveo da Vučić razgovara sa “istim onim građanima” zbog kojih lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas tvrdi da stoji na čelu blokada u Beogradu.

Srbija protest, Srbija protesti
foto: BETAPHOTO

“Blokada mostova, auto-puteva, saobraćajnica i paralisanje života u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nije način za bilo kakvo izražavanje mišljenja, već je grubo kršenje prava najvećeg dijela građana”, rekao je Stefanović, tvrdeći da opozicione stranke “žele da se vrate na vlast po svaku cijenu”.

On je ocijenio da je poslije jučerašnjih blokada jasno da ubjedljiva većina Srbije ne podržava politiku opozicije i njihove postupke, za koji kaže da mogu “samo i jedino da nanesu štetu i našem narodu i našoj zemlji”.

Kampanja zastrašivanja

Uniformisana policija i policijska vozila nisu bili vidljivi na dvosatnim protestima, koje agencija AP opisuje kao najmasovnije demonstracije protiv populističke vlade u Srbiji u posljednjih nekoliko godina.

To su drugi takvi protesti usred rasta nezadovoljstva Vučićevom vladavinom. Prošle subote je došlo do čarki između demonstranata i policije. U Šapcu su maskirani muškarci nasrnuli na građane motkama i čekićima.

Mnogi demonstranti su se žalili da su im policajci dolazili na vrata i upozoravali da se mogu suočiti da pravnim posljedicama i novčanim kaznama zbog učešća na ekološkim protestima.

Srbija protest, Srbija protesti
foto: BETAPHOTO

Aktivistkinja iz Niša Danijela Vujošević je izjavila da je policija ujutro došla do njenog stana da je upozori da su protesti “krivično djelo”.

“Upozorili su me da se čini krivično djelo, mada ne znam šta je ovdje krivično djelo, pitali su me da li sam ja organizator, rekla sam da sam vidjela pozive na mrežama, kao i ostali. Nisam ih pitala kako su našli adresu, ali su mi rekli da su vidjeli objave putem društvenih mreža. Sigurno i pouzdano znam da nisam jedina kojoj su dolazili na vrata da je opomenu”, kazala je za N1.

Njena ćerka je nosila mali transparent na kojem je pisalo “Ja sam javni interes”.

Policija je juče ponovila upozorenje da su protesti ilegalni i da će organizatori morati da snose sve eventualne posljedice. Takođe su objavili specijalni telefonski broj i i-mejl adresu za sve koji žele da prijave “nasilje izazvano blokadom”.

Bonus video: