Epidemija koronavirusa u Sloveniji se smiruje, ali broj teže oboljelih je i dalje velik

Od sjutra će prema najavama početi propisivanje lijeka protiv kovida-19 u obliku tableta koje će se uzimati kod kuće

5725 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

U Sloveniji su u posjlednja 24 sata potvrđena 783 nova slučaja zaraze koronavirusom, smirivanje epidemije se nastavlja, a od sjutra će prema najavama početi propisivanje lijeka protiv kovida-19 u obliku tableta koje će se uzimati kod kuće.

Broj hospitalizovanih smanjio se na 883 pacijenta, među kojima 243 na intenzivnoj nezi, dok je umrlo još 14 pacijenata, prenosi Hina.

Epidemija se postupno smiruje, ali je broj teže oboljelih na intenzivnoj nezi i dalje visok i za bolje stanje će trebati nekoliko nedjelja, naveli su u Nacionalnog instituta za javno zdravlje, te dodali da je najviše novozaraženih među mladima i radno aktivnim stanovnicima.

Među poznatim izvorima zaraze i dalje prevladavaju porodica, vrtići, škole i radne sredine.

Najavljeno je da će se u Sloveniji od sjutra prepisivati i novi lijek protiv kovida-19, molnupiravir. Riječ je o lijeku u obliku tableta koji će se davati prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma onim osobama kod kojih postoji rizik razvijanja težeg oblika bolesti.

Uzimaće se kod kuće, uz pristanak zaraženog i potpis lekara jer službeno još nije registrovan. Propisuje se odraslim osobama, a ne smiju ga primati trudnice i dojilje.

Ministarstvo zdravlja Slovenije kupilo je doze potrebne za oko 5.000 ljudi.

Vlada je najavila da će naredne nedjelje početi i vakcinacija protiv kovida-19 dece u dobi od pet do 11 godina, na dobrovoljnoj osnovi za onu decu čiji roditelji to žele.

Bonus video: