„Pad SSSR-a je raspad istorijske Rusije”

Putin tvrdi da je 1991. izgubljeno ono što je građeno 1000 godina

4720 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsjednik Vladimir Putin kazao je da žali zbog kolapsa Sovjetskog Saveza prije tri decenije nazivajući to raspadom “istorijske Rusije” i dodao da je ekonomska kriza koja je uslijedila bila toliko teška da je on bio primoran da noću radi kao taksista.

Putinovi komentari, koje je juče objavila državna televizija, vjerovatno će podstaći spekulacije o njegovim spoljnopolitičkim namjerama budući da ga brojni kritičari optužuju da planira ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza i napad na Ukrajinu, što Kremlj odbacuje.

”Bio je to raspad istorijske Rusije nazvane Sovjetskim Savezom” kazao je Putin o dešavanjima 1991. godine, u komentarima koji su juče emitovani u okviru dokumentarnog filma nazvanog “Rusija. Nova istorija”.

”Postali smo potpuno drugačija zemlje. Ono što je građeno preko 1000 godina je uglavnom izgubljeno”, kazao je Putin, dodajući da se 25 miliona Rusa u novim nezavisnim državama odjednom našlo odsječeno od Rusije, što je nazvao “velikom humanitarnom tragedijom”.

Putin je takođe prvi put opisao kako je on lično bio pogođen zbog ekonomskih poteškoća koja je uslijedile nakon raspada SSSR-a, kada je Rusija imala dvocifrenu inflaciju. “Ponekad sam noću morao da radim kao taksista. Neprijatno je pričati o tome ali, nažalost, to se dešavalo”, kazao je predsjednik Rusije.

Putin, koji je u sovjetsko vrijeme radio za KGB, prethodno je kolaps SSSR-a nazvao “najvećom geopolitičkom katastrofom” u 20. vijeku, ali novi komentari ukazuju kako on na to gleda kao veliko nazadovanje ruske moći.

Ukrajina je bila jedna od 15 sovjetskih republika a Putin je u članku sa preko 5000 riječi koji je ove godine objavljen na sajtu Kremlja obrazložio zašto on vjeruje da su južni susjed Rusije i njegovo stanovništvo integralni dio ruske istorije i kulture. Kijev je odbacio ovaj stav kao politički motivisan i kao pojednostavljenu verziju istorije.

Bonus video: