Šmit: Dodik mora da vodi dijalog, sankcije nisu isključene

Komentarišući Dodikovu prijetnju da će, ako RS budu uvedene sankcije, taj entitet BiH uzvratiti "kontramjerama" prema Njemačkoj i SAD, Visoki predstavnik je rekao da "ne zna kakve sankcije Dodik može zamisliti kada je riječ o Njemačkoj". "Možda neće više htjeti kupovati kisjelu vodu iz Njemačke", naveo je on

2374 pregleda 3 komentar(a)
Kristijan Šmit, Foto: Reuters
Kristijan Šmit, Foto: Reuters

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit izjavio je da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik mora da vodi dijalog o političkoj krizi u BiH, ali nije isključio preduzimanje određenih sankcija prema Dodiku, ako on nastavi da preduzima korake koji bi značili kršenje Dejtonskog sporazuma.

"Sigurno će dobiti i odgovarajuće napomene, instrukcije da to uradi. Rekao sam već da u ladici imam spremne određene mjere, ali želim, prije svega, da pokušamo naći rješenja koja su moguća", kazao je Šmit za Televiziju Federacije BiH.

On je istakao da je prošle sedmice razgovarao sa predstavnicima Savjeta za primjenu mira u BiH, koji su mu potvrdili podršku, navodeći da "povrede ugovornih obaveza iz Dejtonskog sporazuma dovode do određenih mjera".

"Može se jedino zamisliti koje su to mjere. Ne želim da pravim pritisak na bilo koji način, ali se to ne može isključiti. Ja samo još mogu još jednom da pozovem da oni koji su na odgovarajućim pozicijama kažu - hajde da napravimo neko racionalno razmišljanje", naveo je Visoki predstavnik u BiH.

Šmit smatra da ima "mnogo razumnih glasova iz Republike Srpske".

"Svako zna da je ovaj trenutak takav i da bi raspad države, disolucija, kako neki kažu, doveo do promjene u cijeloj regiji. Ako bi se tako nešto desilo, onda bi se to moralo spriječiti", naglasio je Šmit.

Govoreći o nastojanju vlasti RS da entitetu vrate nadležnosti prenijeta na državni nivo, Visoki predstavnik je ocijenio da se takve stvari postižu konsezusom, racionalno i uz obrazloženja.

"Neki predstavnici u RS kažu - ovo i ovo je dobro, ovo mi se sviđa, ovo ne. Ne može se jednostrano odlučivati i reći - evo, neću sada to, sad ja odoh sam svojim putem", kazao je Šmit.

Prema njegovim riječima, neki predstavnici iz RS "pričaju sami sa sobom, što nije moguće u demokratiji".

"To je pogrešno i, prije svega, to ide na teret i na štetu vlastitih građana", istakao je Šmit.

Komentarišući Dodikovu prijetnju da će, ako RS budu uvedene sankcije, taj entitet BiH uzvratiti "kontramjerama" prema Njemačkoj i SAD, Visoki predstavnik je rekao da "ne zna kakve sankcije Dodik može zamisliti kada je riječ o Njemačkoj".

"Možda neće više htjeti kupovati kisjelu vodu iz Njemačke", naveo je on.

Bonus video: