Osmani: Dijalog sa Srbijom važan alat za stabilnost regiona

Služeći kao odskočna daska za ruske interese u regionu, Srbija ima za cilj da destabilizuje zemlje u regionu, uključujući i Kosovo, kazala je predsjednica Kosova

1174 pregleda 0 komentar(a)
Osmani, Foto: BETAPHOTO
Osmani, Foto: BETAPHOTO

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani poručila je da dijalog sa Srbijom vidi kao "važan alat za stabilnost i razvoj regiona" i dodala da će Priština nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u tom procesu.

Osmani je, u predstavljanju godišnjeg izvještaja u Skupštini Kosova, rekla da „isti pristup ne vidi i iz Srbije“, prenosi Kosovo-online.

„Nažalost, ne vidimo tu spremnost u Srbiji, njihovi ciljevi ostaju isti, iako se njihove strategije mogu promijeniti. Srbija ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu i to ne krije u svojoj retorici ili djelovanju. Služeći kao odskočna daska za ruske interese u regionu, Srbija ima za cilj da destabilizuje zemlje u regionu, uključujući i Kosovo“, kazala je Osmani.

Dodala je da, što se tiče dijaloga, „on ne može da uspije ako ne učimo na greškama iz prošlosti“.

„Dijalog nije i nećemo dozvoliti da se transformiše za status, teritoriju, unutrašnju funkcionalnost i za ustavni poredak naše zemlje. Dijalog sa Srbijom može da se zaključi samo uz obostrano priznanje koje poštuje integritet i teritorijalni suverenitet Kosova“, rekla je Osmani.

Bonus video: