Stotine u Tirani na demonstracijama protiv Otvorenog Balkana i Vučića, zapaljena zastava Srbije

Beriša, koji Vučića naziva "Slobodan Milošević Junior" i "Miloševićev Gebels", zbog činjenice da je u vrijeme rata na Kosovu bio ministar informisanja, oštar je protivnik inicijative Otvoreni Balkan

22753 pregleda 41 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Ažurirano: 20.12.2021. 19:01h

Više stotina ljudi okupilo se danas u Tirani na demonstracijama protiv inicijative Otvoreni Balkan i dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Albaniju.

Poslije protestne šetnje, demonstranti su se okupili ispred sjedišta vlade Albanije.

Na Tviteru se pojavio snimak na kojem se vidi kako okupljeni pale zastavu Srbije.

Bandere na kojima se nalaze kamere, vlasti su namazale mašću kako demonstranti ne bi mogli da se popnu do njih, navode albanski mediji.

Na protest, koji je u toku, pozvao je bivši premijer Albanije Salji Beriša, nekadašnji predsjednik Demokratske stranke, sada najjače opozicione.

Beriša, koji Vučića naziva "Slobodan Milošević Junior" i "Miloševićev Gebels", zbog činjenice da je u vrijeme rata na Kosovu bio ministar informisanja, oštar je protivnik inicijative Otvoreni Balkan.

Tirana protest
foto: REUTERS

On je pozvao građane na protest u vrijeme unutarstranačkih borbi u Demokratskoj stranci. Beriša je u sukobu sa liderom stranke Ljuljzimom Bašom koji načelno podržava inicijativu Otvoreni Balkan, koju čine Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Samit u okviru inicijative Otvoreni Balkan počinje večaras u Elbasanu, neformalnim sastankom na zajedničkoj večeri koju za Vučića i premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva priređuje albanski premijer Edi Rama.

Formalni dio samita biće održan sutra u Tirani. Predviđeno je potpisivanje šest sporazuma.

Bonus video: