Vlada Kosova proglasilo vanredno stanje u snabdijevanju strujom, restrikcije do 60 dana

U obrazloženju odluke vlade se navodi da se elektroenergetski sistem Kosova trenutno suočava sa "značajnim poteškoćama usljed značajnog povećanja potrošnje električne energije u zemlji, nedovoljne unutrašnje proizvodnje za pokrivanje potrošnje i globalne energetske krize..."

6766 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Kosova proglasila je vanredno stanje u snabdijevanju strujom i najavila da bi restrikcije mogle trajati u narednih 60 dana.

Kako je saopšteno, vlada je usvojila hitne mjere koje uključuju uvođenje ograničenja u snabdijevanju potrošača energijom i nametanje posebnih obaveza elektroenergetskim preduzećima.

Predviđeno je formiranje Hitne tehničke komisije koja Ministarstvu privrede treba da uputi preporuke o sprovođenju mjera za rješavanje negativnih efekata restrikcija na ekonomska kretanja.

U obrazloženju odluke vlade se navodi da se elektroenergetski sistem Kosova trenutno suočava sa "značajnim poteškoćama usljed značajnog povećanja potrošnje električne energije u zemlji, nedovoljne unutrašnje proizvodnje za pokrivanje potrošnje i globalne energetske krize koja je rezultirala enormnim povećanjem cijene električne energije na međunarodnim berzama".

Na osnovu usvojenih mjera, Kosovska elektroenergetska korporacija je u obavezi da uvoz struje plaća sredstvima koje dobija od vlade.

Skupština Kosova najkasnije u roku od sedam dana treba da podrži ili ukine mjere koje vlada bude usvojila a koje su predviđene tom odlukom.

Bonus video: