Slovenija uvodi nove mjere zbog brzog širenja omikron soja

Ograničen je broj putnika u javnom prevozu, skraćeno je važenje negativnih testova za ulazak u zemlju, PCR od danas važi 48 sati, a brzi antigenski test 24 sata

4527 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji su od danas na snazi nove mjere zbog širenja omikron soja korona virusa.

Ograničen je broj putnika u javnom prevozu, skraćeno je važenje negativnih testova za ulazak u zemlju, PCR od danas važi 48 sati, a brzi antigenski test 24 sata.

U poslednja 24 sata registrovano je 2.496 novozaraženih korona virusom, a svaki drugi test je bio pozitivan. Petoro obolelih je preminulo.

Od danas je skraćeno i vrijeme karantina za osobe koje su imale rizičan kontakt sa deset na sedam dana. Ono će uskoro biti dodatno smanjeno na pet dana zbog dominacije omikrona, rekao je direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje Milan Krek, prenijela je Hina.

Razlog skraćenja samoizolacije u kojoj moraju ostati osobe nakon rizičnog kontakta je manje inkubacijsko razdoblje omikrona, ali i strah da bi na vrhuncu petog talasa, zbog masovnih dužih karantina, osnovne infrastrukturne delatnosti, posebno zdravstvo i obrazovanje, mogle ostati bez neophodnog broja radnika.

Broj otkrivenih zaraza u posljednjih 24 sata je veći je za skoro 150 odsto u odnosu na prije sedam dana i najveći do sada zabilježen nedeljom, kada se testira manji broj ljudi.

U bolnicama je 537 kovid pacijenata, od toga 161 na odjeljenjima intenzivne njege, a iz vlade su poručili da mjere treba zaoštriti kad broj teško oboljelih na intenzivnoj njezi pređe 200.

Bonus video: