Umrla najpoznatija hrvatska zviždačica: Otkrila je tajni račun porodice Tuđman, ostala bez posla...

Lepej je kao zaposlenica Zagrebačke banke hrvatskoj javnosti otkrila da supruga tadašnjeg predsjednika Franja Tuđmana, Ankica Tuđman, na računu u toj banci ima 210.000 nemačkih maraka i 15.000 dolara , koje Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici

9659 pregleda 6 komentar(a)
Lepej, Foto: Screenshot/Youtube
Lepej, Foto: Screenshot/Youtube

U Zagrebu je umrla Ankica Lepej (74), najpoznatija hrvatska zviždačica, koja je kao bankovna službenica 1998. razotkrila tajni račun porodice bivšeg predsjednika Franja Tuđmana, objavili su danas hrvatski mediji.

Vijest o tome objavila je aktivistkinja za ljudska prava Sanja Sarnavka na svom Fejsbuku istaknuvši da je Lepej "pokazala kako se voli domovina na pravi način".

"Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog protestovanja čim bi uočila neku", napisala je Sarnavka.

Lepej je kao zaposlenica Zagrebačke banke hrvatskoj javnosti otkrila da supruga tadašnjeg predsjednika Franja Tuđmana, Ankica Tuđman, na računu u toj banci ima 210.000 nemačkih maraka i 15.000 dolara , koje Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.

Ostala je bez posla ubrzo pošto je otkriveno da je ona taj podatak otkrila Jutarnjem listu, a protiv nje je pokrenut krivični progon.

Kasnije je o tome objavila knjigu pod naslovom "Istina: savjest iznad bankarske tajne".

Lepej je u decembru objavila da je oboljela od kovida 19, a godinama je bolovala od teške bolesti.

Bonus video: