59,6% testiranih pozitivni

U Sloveniji više od 10.000 novozaraženih, vrh talasa zaraze se očekuje početkom februara

"Stanje nije jednostavno, ali se dobro suočavamo s ovim talasom epidemije. Otvorene su škole, kulturne i sportske djelatnosti, imamo skoro normalan način života", rekao je ministar zdravlja Janez Poklukar ocjenjujući trenutno stanje

2358 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 10.288 novozaraženih koronavirusom, a vlasti ocjenjuju da je stanje teško, ali pod kontrolom, uz procjene da će vrh ovog talasa zaraze biti u prvoj nedelji februara.

"Stanje nije jednostavno, ali se dobro suočavamo s ovim talasom epidemije. Otvorene su škole, kulturne i sportske djelatnosti, imamo skoro normalan način života", rekao je ministar zdravlja Janez Poklukar ocjenjujući trenutno stanje.

Ipak, dodao je kako je zdravstveni sistem i dalje preopterećen, te da, za razliku od ranijih prognoza, najnovije projekcije kazuju da će vrh sadašnjeg omikron talasa nešto kasniti i dogoditi se prve nedjelje februara, dok će broj hospitalizovanih biti možda najkritičniji sredinom tog mjeseca, prenosi Hina.

Prema ocjeni ljubljanskog Instituta "Jožef Štefan" koji radi projekcije za vladu tada bi broj oboljelih na intenzivnoj nijezi mogao dosjeći najviše 200 oboljelih, što je, po riječima Poklukara, "dobra vest".

U Sloveniji je u poslednja 24 sata sa 17.271 testiranjem potvrđeno 10.288 novih zaraza, a 59,6 odsto testova bilo je pozitivno na koronavirus, objavio je danas slovenački Institut za javno zdravlje (NIJZ).

To je manji broj potvrđenih zaraza u odnosu na dan ranije kad ih je bilo više od 12.000, te uz viši postotak pozitivnih nalaza, ali je trend i dalje loš jer je prije sedam dana bilo 3.411 slučajeva zaraze manje.