ozbiljna kriza

Milanović: Povući ćemo sve hrvatske vojnike u slučaju eskalacije ukrajinsko-ruske krize

Upitan o situaciji na ukrajinsko-ruskoj granici, blizu koje su hrvatski vojnici razmješteni u okviru operacije NATO-a, Milanović je rekao da je reč o ozbiljnoj krizi koja "nema veze sa Ukrajinom i Rusijom, već sa dinamikom američke unutrašnje politike"

8584 pregleda 9 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da će povući sve hrvatske vojnike u slučaju eskalacije krize na ukrajinsko-ruskoj granici.

"Mi sa tim nemamo ništa niti ćemo imati, to garantujem. Ne samo da nećemo slati vojnike, nego ćemo, ako dođe do eskalacije, povući sve hrvatske vojnike, do poslednjeg", rekao je novinarima Milanović, vrhovni komandant oružanih snaga Hrvatske, članice NATO-a.

Upitan o situaciji na ukrajinsko-ruskoj granici, blizu koje su hrvatski vojnici razmješteni u okviru operacije NATO-a, Milanović je rekao da je reč o ozbiljnoj krizi koja "nema veze sa Ukrajinom i Rusijom, već sa dinamikom američke unutrašnje politike".

Milanović je ocijenio da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i dodao da postoje načini i modaliteti da se sačuva cijelovitost te države ili 99 odsto nje, i da joj se ekonomski pomogne.

Naveo je da je EU podstakla "državni udar" 2014. godine kada je zbačen proruski predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, koga je opisao kao "muljatora koji je sjedio na tri stolice".

Sa druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je izjavio da će Hrvatska "reagovati jasno i odlučno radi izbjegavanja bilo kakve nestabilnosti", ali nije naveo pojedinosti.

Njegova vlada je u nekoliko navrata nudila ukrajinskim vlastima hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja 1998. godine, odnosno povratka u sastav Hrvatske te teritorije koja je 1990-ih bila pod kontrolom lokalnih Srba.