Fajzerov lijek protiv korone stigao u Srbiju

Pakslovid je antivirusni lijek koji sadrži dvije komponente, ritonavir i nirmatrelvir, i namijenjen je za oralnu upotrebu

12231 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Srbijansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u tu državu stigao prvi kontingent lijeka protiv koronavirusa pakslovid.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je taj lijek isporučen (u Evropi je još isporučen Velikoj Britaniji), i to deset dana nakon što je Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila njegovu upotrebu i promet, prenosi RTS.

Pakslovid je antivirusni lijek koji sadrži dvije komponente, ritonavir i nirmatrelvir, i namijenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman kovida 19 kod odraslih, koji ne zahtijevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije bolesti u tešku formu. Lijek je preporučljivo početi uzimati u prvih pet dana od pojave simptoma, navodi se u saopštenju.

Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer o nabavci najboljeg lijeka protiv koronavirusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto, podsjeća RTS.

Bonus video: