Opozicija optužuje Dodika da pokušava da izvuče ustupke od Zapada

Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona o zasebnom Visokom sudskom i tužilačkom savjetu

10301 pregleda 2 komentar(a)
Foto: DADO RUVIC
Foto: DADO RUVIC

Poslanici Republike Srpske usvojili su juče nacrt zakona kojim se predviđa uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske (VSTS), čime se ovaj autonomni region praktično povukao iz najviše pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

Zapadne diplomate u Savjetu za implementaciju mira (PIC) saopštile su da ovaj potez predstavlja kršenje ustavnog i pravnog poretka BiH. “Implementacijom zakona o VSTS bilo bi stvoreno neustavno tijelo, ugrožavajući osnovna zakonska prava svih građana BiH, naročito onih koji žive u RS”, navodi se u saopštenju PIC-a.

Nacrt zakona o VSTS je usvojen sa 45 glasova poslanika vladajuće većine, a prije usvajanja treba da prođe reviziju pravnih eksperata i javnu raspravu tokom perioda od 90 dana.

Većina opozicionih poslanika se uzdržala od glasanja, a pojedini su, kako prenosi Beta, kazali da je zakon dio kampanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uoči izbora u oktobru, dok su drugi izrazili sumnju u efikasnost nove institucije i njenog funkcionisanja paralelno sa državnim VSTS-om na teritoriji RS.

Stvaranje novog VSTS za entitet RS dozvoliće rast kriminala i procvat korupcije, objavila je na Tviteru ambasada Sjedinjenih Država u Sarajevu

Opozicioni poslanici optužili su vlast da vodi RS ka izolaciju i mogućim sankcijama, bez ikakve potrebe, te da za rušenje državnog VSTS nemaju podršku nikoga, čak ni Srbije. Ocijenili su da vlast ovim zakonom namjerava da pravosuđe ponovo stavi pod svoju kontrolu, izražavajući sumnju u njihovu spremnost da zaista uspostave VSTS, jer bi zakon, kada bude usvojen, na snagu trebalo da stupi tek za godinu. Opozicione stranke smatraju da na taj način Dodik pokušava da stvori manevarski prostor, kako bi od međunarodnih zvaničnika izvukao neke pogodnosti za sebe, nakon što su mu nedavno, po drugi put, SAD uvele sankcije.

Sa druge strane, stranke vladajuće većine optužile su opoziciju za “izdaju”, navodeći da formiranje VSTS RS nije antiustavan ni antidejtonski čin, već da prema izvornom Dejtonu pravosuđe spada u nadležnost entiteta.

Evropska komisija je saopštila da glasanje o zasebnom VSTS podriva jedinstvo BiH i da je neprihvatljivo, dodajući da će o tome razgovarati na narednom sastanku šefova diplomatija Evropske unije.

Ambasada Sjedinjenih Država u Sarajevu saopštila je da su srpski politički lideri napravili korak koji će podriti transparentnost pravosuđa i odgovornost za korumpirane radnje.

”Stvaranje novog VSTS za entitet RS dozvoliće rast kriminala i procvat korupcije”, objavila je ambasada na Tviteru. Nadamo se da će se svi građani uključiti tokom perioda javne rasprave”.

Rojters podsjeća da je Skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikova SNSD, već usvojila neobavezujuće inicijative za povlačenje regiona iz oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH.

Ove tri institucije predstavljaju ključne okosnice za zajedničku bezbjednos, vladavinu prava i ekonomski sistem u BiH.

Bonus video: