EU da razmotri sankcije za zvaničnike RS

U internom dokumentu pominje se i opcija uskraćivanja finansijske pomoći Brisela u slučaju da se politička kriza u BiH pogorša

3034 pregleda 2 komentar(a)
SAD su u januaru uvele sankcije Dodiku, Foto: Rojters
SAD su u januaru uvele sankcije Dodiku, Foto: Rojters

Evropska unija treba da razmotri sankcije Republici Srpskoj i da uskrati finansijsku pomoć ukoliko kriza u Bosni i Hercegovini nastavi da se pogoršava, navodi se u internom dokumentu EU, u koji je Rojters imao uvid.

Britanska agencija ocjenjuje da BiH trenutno prolazi kroz najtežu političku krizu od ratova 1990-ih godina usljed nastojanja vlasti u RS da se povuku iz saveznih institucija.

U internom dokumentu koji je pripremila služba za inostrane odnose EU za evropske šefove diplomatija navodi se da zabrana putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnicima RS treba da budu razmotreni ukoliko oni nastave da uzimaju ovlašćenja od centralne vlasti u Sarajevu.

Poslanici RS glasali su 10. februara da formiraju odvojeno pravosudno tijelo za izbor sudija i tužilaca - Visoki sudski i tužilački savjet RS - čime praktično povlače taj autonomni region iz najviše pravosudne institucije BiH.

U dokumentu se takođe navodi da sankcije mogu da budu proširene na “druge aktivnosti koje predstavljaju prijetnju za državu”, mada treba da budu posljednja opcija.

”EU može odlučiti da koristi svoju finansijsku pomoć kao sredstvo uticaja”, navodi se u dokumentu i ističe da je EU u Bosni investirala ili obezbijedila u vidu fondova oko 1,5 milijarde eura.

U dokumentu su navedene opcije koje ministri treba da razmotre kada budu razgovarali o BiH na sastanku zakazanom za 21. februar.

Njemačka je već pozvala na sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, ali Mađarska tvrdi da bi takve mjere bile kontraproduktivne dok BiH i još pet balkanskih država nastoje da uđu u Evropsku uniju.

Sjedinjene Države su 5. januara uvele sankcije Dodiku. Američko ministarstvo finansija je optužilo Dodika, koji je već bio na meti sankcija SAD, za korupciju i ugrožavanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

Bonus video: