sadrži i smanjenje pdv-a na hranu

Plenković predstavio paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan više od 600 miliona eura

PDV na ulaznice za sportske, kulturne i druge priredbe smanjuje se sa 25 i 13 odsto na pet odsto

3372 pregleda 1 komentar(a)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković, Foto: Shutterstock
Premijer Hrvatske Andrej Plenković, Foto: Shutterstock

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas u Zagrebu paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan 4,8 milijardi kuna (637,5 miliona eura), koji sadrži ograničenje rasta cijena električne energije i plina, ali i smanjenje PDV na hranu.

On je rekao da se mjerama limitira rast cijena električne energije na 9,6 odsto, a plina na prosječno najviše do 20 odsto. Uz to će, kako je istakao, biti trajno snižena stopa PDV na plin i toplotnu energiju sa 25 na 13 odsto, koliko iznosi i na električnu energiju. Plenković je dodao da će privremeno od 1. aprila ove do 31. marta iduće godine PDV na plin sniziti na pet odsto.

"Da nismo donijeli paket mjera vrijedan 4,8 milijardi kuna kojim se rast cijena energenata za domaćinstva od 1. aprila želi svesti na najmanju moguću mjeru, plin bi poskupio 79 odsto, a električna energija 23 odsto", rekao je Plenković o mjerama donijetim zbog globalnog porasta cijene energenata koji je doveo do poskupljenja.

U sklopu mjera, domaćinstva koja koriste plin dobiće direktno na račun državnu pomoć od deset lipa po kilovatsatu, a mikro, mali srednji preduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati 15 lipa po KWh.

"Paket se odnosi za domaćinstva, na pomoć za trošak plina za domaćinastva, na poreska rasterećenja, na socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva, dodatno za penzionere jednokratnom naknadom, za preduzeća podrška za trošak plina preduzetnicima, kao i poseban program podrške za poljoprivrednike i ribare", naglasio je hrvatski premijer.

Paket mjera obuhvata smanjenje stope PDV na hranu, između ostalog sa 13 na pet odsto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, dječju hranu, jestiva ulja i masti, na troškove u poljoprivredi sa 25 na pet odsto, a na higijenske uloške i tampone sa 25 na 13 odsto.

PDV na ulaznice za sportske, kulturne i druge priredbe smanjuje se sa 25 i 13 odsto na pet odsto.

Više od 700.000 penzionera koji primaju penziju do 4.000 kuna (530 eura) dobiće energetski dodatak od 400 (53 eura) do 1.200 kuna (160 eura) u zavisnosti od visine primanja.