Slovenija ukida kovid potvrde

"I dalje ćemo pratiti epidemiološku situaciju, ako bude potrebno neku ćemo mjeru dodati ili ponovo uvesti, ali nadam se da to neće biti potrebno"

8096 pregleda 70 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Slovenije u subotu je donijela odluku o ukidanju kovid potvrda, zatim samostestiranja učenika, a više neće biti niti besplatnog testiranja brzim antigenskim testovima, prenosi Hina.

"Od ponedjeljka napuštamo provjeru PVT statusa (preboljeli, vakcinisani, testirani), osim u bolnicama, domovina za starije i nemoćne, zatvorima i sličnim djelatnostima", kazao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u ministar zdravlja Janez Poklukar.

Dodao je da je već na snazi odluka po kojoj više nema provjera kovid statusa na granicama pri ulasku u Sloveniju.

Testiranje u školama se takođe ukida, ali će učenici u razredu i dalje trebati da nose maske.

Poklukar je rekao da je vlada odlučila da se intenzivno nastavi sa prilagođavanjem mjera epidemiološkoj situaciji koja se popravlja, ali da i dalje treba primjenjivati osnovne protivepidemijske i higijenske mjere.

U uslužnim djelatnostima od ponedjeljka se takođe ukidaju ograničenja vezana uz broj stranaka u istom prostoru, a ponovo se dozvoljava rad diskoteka i noćnih klubova.

Potrošači i zaposleni u raznim djelatnostima od ponedjeljka više neće kovid potvrdama morati da dokažu svoj status pri ulasku u preduzeća, trgovine i trgovačke centre, u restorane niti u ostalim uslužnim djelatnostima.

Isto tako, u turističkim smještajnim objektima više neće važiti dosadašnja ograničenja broja korisnika, a restrikcije se ukidaju i u radu ugostiteljskog sektora, što se odnosi i na ograničenje vremena njihovog rada.

"I dalje ćemo pratiti epidemiološku situaciju, ako bude potrebno neku ćemo mjeru dodati ili ponovo uvesti, ali nadam se da to neće biti potrebno", rekao je Poklukar.

Bonus video: