Izdat evropski nalog za hapšenje Ivice Todorića

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je saopštilo da u skladu s evropskim nalogom preduzima mjere traganja za 66-godišnjim Todorićem na međunarodnom nivou
89 pregleda 1 komentar(a)
Ivica Todorić, Foto: Agrokor
Ivica Todorić, Foto: Agrokor
Ažurirano: 23.10.2017. 18:29h

Državno tužilaštvo Hrvatske saopštilo je večeras da je izdalo evropski nalog za hapšenje osnivača posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića.

"Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je, u okviru preduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, u skladu sa Zakonom o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima s državama članicama Evropske unije, izdalo evropski nalog za hapšenje prvookrivljenog hrvatskog državljanina", navelo je tužilaštvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske potom je saopštilo da u skladu s evropskim nalogom preduzima mjere traganja za 66-godišnjim Todorićem na međunarodnom nivou.

"Preduzimaju se sve zakonom predviđene mjere kako bi se obezbijedilo prisustvo okrivljenog u krivičnom postupku", saopštio je hrvatski MUP.

Za Ivicom Todorićem u subotu je raspisana potjernica, pošto mu je zbog slučaja Agrokor istražni sudija odredio istražni zatvor.

On je nedostupan hrvatskim institucijama, a u medijima se nagađa da se nalazi u Londonu ili u Švajcarskoj.

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas je odbacilo žalbu tužilaštva na odluku istražnog sudije kojom je svim osumnjičenima, osim Ivici Todoriću, omogućena odbrana sa slobode.

Istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeno je 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući "Bejker Tili" (Baker Tilly), koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Svi ispitani su u istrazi odbacili optužbe da su Ivici Todoriću omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi hrvatskih kuna protivpravne koristi.

Među osumnjičenima su i Todorićevi sinovi Ante i Ivan koji su na početku istrage bili izvan Hrvatske, ali su se u međuvremenu vratili i dali iskaz pred zagrebačkim istražiteljima. Stariji sin Ante danas je, prema riječima njegovog advokata, ponovo otišao iz Hrvatske u London, gdje živi i radi.

Osnivač posrnulog hrvatskog koncerna najavio je proteklog vikenda putem svog bloga da će se vratiti u Hrvatsku kada završi prikupljanje relevantnih dokaza da bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom poduhvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika koji se sakrivaju iza institucija države".

Bonus video: