Vulin: Prijem Kosova u NATO direktna prijetnja; Vučić:Ukoliko započnu ubrzani ulazak u MO Srbija će iznenaditi odgovorom

"Hoćete da od Kosova napravite članicu NATO bez da je ispunjen ijedan standard, a mapa puta za NATO je komplikovanija nego za Evropsku uniju. Ako sve to preskočite vi ih samo pripremate da im date mogućnost da napadnu Srbe, da provociraju državu Srbiju do granice da ona ne može da ne odgovori"

8391 pregleda 8 komentar(a)
Vulin, Foto: Reuters
Vulin, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2022. 13:25h

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi prijem Kosova u NATO pakt bila "direktna prijetnja Srbiji oružanim sukobom", navodeći da bi time bila prekršena Rezolucija 12 44 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ali i Povelja tog saveza.

"Hoćete da od Kosova napravite članicu NATO bez da je ispunjen ijedan standard, a mapa puta za NATO je komplikovanija nego za Evropsku uniju. Ako sve to preskočite vi ih samo pripremate da im date mogućnost da napadnu Srbe, da provociraju državu Srbiju do granice da ona ne može da ne odgovori", rekao je Vulin za TV Pink.

Kako je naveo, "onda bi rekli da po 5. članu Povelje NATO njena članica mora biti čuvana pa - bombardujete Srbiju", dodajući da ne bi bilo drugog razloga da se primi Kosovo u NATO.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ukoliko započne ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije, Srbija će iznenaditi odgovorom i efikasnošću.

"Onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju, to znači da su srušili Vašingtonski sporazum i tog dana saznaće imena više zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova", kazao je Vučić novinarima u Nišu.

On je dodao da zbog sukoba u Ukrajini, mnogi vide u globalnoj situacij mogućnost da riješe pitanje Kosova a i da mnogi žele ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Bonus video: