Još jedna lažna dojava o eksplozivnoj napravi - sada na letu Beograd - Sankt Peterburg

"Policija zajedno sa tužilaštvom radi na identifikaciji i procesuiranju osumnjičenih koji su mejlom uputili ovu i prethodne lažne dojave"

11334 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kontradiverzionim pregledom letjelice ustanovljeno je da je dojava o eksplozivnoj napravi navodno postavljenoj u avionu koji je sa Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu trebalo da poleti za Sankt Peterburg bila lažna, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Kako je naveo MUP, u posljednjih šest dana ovo je četvrta lažna dojava.

“Policija zajedno sa tužilaštvom radi na identifikaciji i procesuiranju osumnjičenih koji su mejlom uputili ovu i prethodne lažne dojave”, saopštio je MUP.

Dodaje se da su u kontradiverzionom pregledu aviona učestvovali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Četa za protivdiverzionu zaštitu, Posebna jedinica policije Policijske brigade Beograda, granična, saobraćajna i lokalna policija.

Lažna dojava o eksplozivnoj napravi navodno postavljenoj u avionu koji je letio na relaciji Beograd-Moskva dogodila se i u ponedjeljak 14. marta, kao i u petak, 11. marta, saopštio je prethodnih dana MUP.

Policija je 14. marta evakuisala putnike sa aviona na liniji Beograd-Moskva koji se zbog dojave da je u letjelici postavljena eksplozivna naprava vratio u Beograd. Tada je MUP naveo da je ubrzo po polijetanju aviona nacionalnog avioprevoznika Er Srbija za Moskvu Beogradski aerodrom obavijestio policiju da im je putem mejla stigla dojava da je u avionu postavljena eksplozivna naprava. Policijskom provjerom ustanovljeno je da je prijava bila lažna.

U trenutku kada je zbog ruske agresije na Ukrajinu prekinut vazdušni saobraćaj većine evropskih zemalja sa Rusijom, aviokompanije iz Srbije su među rijetkima koje i dalje saobraćaju ka i iz Rusije.

Er Srbija ima osam nedjeljnih letova na liniji Beograd–Moskva–Beograd, a leti i na liniji ka i od Sankt Peterburga.

Ruskim kompanijama avionski saobraćaj otežava činjenica da je Srbija okružena državama koje su zabranile ruskim avionima da prelijeću preko njihove teritorije. Sa druge strane, avioprevoznik Srbije može nesmetano da leti i preko evropskih zemalja do Moskve.

Bonus video: