Borisov pušten iz pritvora; Petkov: Ponovo se suočavamo sa apsolutnom sabotažom od strane tužilaštva Bugarske

"Bilo je brutalno i gadno, vratili smo se komunizmu", rekao je Borisov nakon izlaska iz pritvora

6734 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bugarski premijer Kiril Petkov oštro je kritikovao državno tužilaštvo nakon puštanja iz pritvora bivšeg premijera Bojka Borisova, koji je bio uhapšen u okviru istrage o zloupotrebama novca iz fondova EU, javlja N1.

„Ponovo se suočavamo sa apsolutnom sabotažom od strane tužilaštva Bugarske“, rekao je Petkov na sastanku Savjeta ministara.

On je naveo da bugarsko tužilaštvo ima još jedan ozbiljan problem, jer na ovom slučaju radi i evropsko tužilaštvo, prenose bugarski mediji.

"Dok su činjenice obično skrivene i bugarska javnost ne može da utvrdi da li i kako funkcionišu, sada postoji paralelna evropska struktura kojoj više vjerujemo", rekao je Petkov.

On je naveo da u Bugarskoj ne postoji nezavisno tužilaštvo, koje se, kako kaže, ponovo ponaša kao advokat kada su u pitanju ljudi optuženi za korupciju. Prema njegovim riječima, tužilaštvo negira zakonska ovlašćenja istražnih organa i ometa rad svakog ko je pokušao da radi protiv korupcije u zemlji.

"Biće vrlo jasne informacije na nivou EU o tome kako oni zapravo djeluju i šta su uradili. Činjenica je da mnogi kažu da je Bugarska pokorena zemlja. Vjerujemo da ubuduće neće biti tako", rekao je Petkov.

Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov priveden je na 24 sata tokom specijalne operacije u četvrtak, zajedno sa savjetnicom za medije stranke GERB Sevdelinom Arnaudovom i bivšim ministrom finansija Vladislavom Goranovim. Širom zemlje sprovedene su akcije u vezi sa 120 predmeta Evropskog tužilaštva u Bugarskoj. Riječ je o sumnjama na zloupotrebu novca iz fondova EU u oblastima poljoprivrede, građevinarstva i javnih nabavki.

Protiv Borisova do sada nije podignuta optužnica.

"Bilo je brutalno i gadno, vratili smo se komunizmu", rekao je Borisov nakon izlaska iz pritvora.

Bonus video: