U Hrvatskoj više od 8.300 izbjeglica iz Ukrajine

U MUP-u je predstavljena i dvojezična internet stranica hrvatskazaukrajinu.gov.hr. koja će svakodnevno objavljivati podatke od interesa za hrvatsku javnos

2262 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je u Hrvatsku do sada stiglo više od 8.300 izbjeglica iz Ukrajine, ali da najgora faza rata tek predstoji, očekujući pojačan pritisak na Evropu na tri glavna fronta – energetsku bezbjednost, potrošnju na odbranu i prihvat izbjeglica.

EU razmatra različite mogućnosti za finansiranje prijema izbjeglica, rekao je Božinović i dodao da je Hrvatska spremna da primi 20.000 ljudi, ali bi to moglo da se poveća u zavisnosti od razvoja situacije u Ukrajini, prenijela je Hina.

U MUP-u je predstavljena i dvojezična internet stranica hrvatskazaukrajinu.gov.hr. koja će svakodnevno objavljivati podatke od interesa za hrvatsku javnost – od mogućnosti volontiranja do pružanja smještaja, dok će građani Ukrajine moći da se informišu o svojim pravima kroz ukrajinsku verziju, poput zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja i zapošljavanja.

Bonus video: